Стипендиите в училище - според резултатите от изпитите

Александра Маркарян 13 февруари 2013 в 17:11 1677 0

Ученици
Ученици

Гимназистите повече няма да получават еднакви стипендии. Държавната субсидия вече ще бъде разпределена между училищата в зависимост от резултатите, показани от възпитаниците им на задължителното външно оценяване (такова има например след VII клас).

Това става ясно от прието днес постановление на Министерския съвет. То се отнася да учениците в гимназиалната степен. Парите за стипендии се отпускат целево от държавата, те не са включени в делегирания бюджет, който всяко училище получава на база годишната издръжка на всеки от учениците си, умножена по общия им брой.

Увеличава се и максималната сума за месечната стипендия. Сега тя е 21 лева, а в новото постановление е определен нов таван - 50 лева.

Освен резултатите от външните оценявания критерий при разпределянето на парите ще са "социално-икономически и/или демографски характеристики на общината или областта", се казва в прессъобщението от Министерския съвет.

Постановлението разширява и кръга на учениците, които имат право на стипендия. Включват се и обучаващите се в индивидуална форма. Това решение се взема, след като Комисията по дискриминация задължи МОМН да осигури равен достъп до стипендии на всички ученици, независимо от формата, в която се обучават.

Месечните стипендии са за постигнати образователни резултати, подпомагане на достъпа до образование и предотвратяване на отпадането от училище, подпомагане на ученици с трайни увреждания и на ученици без родители.

Училището може да определя и еднократни стипендии за преодоляване от ученика на еднократни социални обстоятелства, свързани с достъпа му до образование, както и за ученици, постигнали високи резултати в процеса на обучение и за участието им в различни извънкласни и извънучилищни инициативи, се казва още в прессъобщението от МС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови