Осъдиха МОМН за дискриминация – отсявало децата, които да вземат стипендия

Последна промяна на 23 януари 2013 в 13:33 3878 2

Сергей Игнатов, министър на образованието, младежта и науката. Снимка: БГНЕС
Сергей Игнатов, министър на образованието, младежта и науката. Снимка: БГНЕС

Министерството на образованието, младежта и науката дискриминира децата по отношение на отпускането на стипендии.

Това реши Комисията за защита от дискриминация и препоръча на МОМН да промени наредбата си за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби. Изпълнението на препоръките на КЗД е задължително.

Дискриминационните текстове постановяват, че от даровитите деца единствено тези, които учат в дневна форма в държавни и общински училища имат право да получават стипендия от държавата.

Този текст е отхвърлен като дискриминационен, след като П. К. от Стара Загора внася жалба в комисията. 17-годишната ù дъщеря печели първо място в 19-ия национален ученически конкурс „Родолюбие” и получава правото да кандидатства за едногодишна стипендия, определена по програма на МОМН.

Стипендия обаче ù е отказана, защото момичето се обучава в индвидуална форма заради астма.

КЗД е категорична, че в случая има непряка дискриминация по признак "увреждане".

Становището на съда е, че наредбата трябва да бъде променена, така че да дава право на стипендия не само на деца, които учат в дневна форма, и налага това на министрите на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов и на културата Вежди Рашидов.

В писмо до председателят на комисията доц. Ана Страшимирова министър Рашидов вече е уверил, че е създадена работна група с експерти от двете министерства, която е изготвила проект за постановление на МС за изменение на наредбата в съответствие с изискванията на комисията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.01 2013 в 22:55

Ами да, ама нали се сещате, че това е закон, приет от великия Даниел Вълчев, дето се разхождаше с готварска шапка на главата!

23.01 2013 в 14:04

Това само показва какви хора пишат законите. 17-годишна печели първо място в национален ученически конкурс „Родолюбие” , кандидатства за едногодишна стипендия, определена по програма на министерство на ОБРАЗОВАНИЕТО. Стипендия обаче ù е отказана, защото момичето има... астма. Изготвилите и приелите този закон трябва да бъдат уволнени и НИКОГА вече да не работят на държавна работа.