Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Социолози откриха нарушения в предизборната кампания

Елица Мартинова 09 май 2013 в 13:52 2556 1

Стефан Георгиев, Снимка: on-parliament.com/
Стефан Георгиев, Снимка: on-parliament.com/

За наличието на редица нарушения, допуснати от партиите в предизборната им кампания, предупредиха от Института за социална интеграция (ИСИ) и Фондацията за европейски прогресивни изследвания – Брюксел.

Заключенията си двете неправителствени организации представиха на пресконференция в четвъртък, под надслов „Мониторинг на медиите и предизборната кампания като част от дейностите в общата рамка на „Граждански наблюдатели за мониторинг – честни избори 2013”.

Сред най-сериозните нарушения, които двете организации откриват, са злоупотреби със служебно положение, агитация сред и чрез деца, ограничаване на медийните изяви на някои партии, както и прекомерна намеса на служители в МВР.

„На първо място, за пореден път, не е тайна, има купуване на гласове на различни места в страната – Лом, Софийска област, Пловдив, Видин, Враца и т. н. Това явление само по себе си не е ново. Така или иначе го наблюдаваме през последните години масово“, коментира Стефан Георгиев от ИСИ.

„Има случаи на използване на служебно положение като аргумент при отказ за провеждане на предизборна кампания. Най-честите случаи, които ние регистрираме, са от типа на кмет, който не дава разрешение за провеждане на масово мероприятие в рамките на предизборна кампания. На следващо място, бъдещи притеснения и арести от страна на МВР. За пореден път отчитаме случаи на агитация с или сред деца или непълнолетно население на страната", допълни още Георгиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови