София тегли заем от 100 млн. лв. за ремонт на булевардите

Нели Чолашка 17 октомври 2012 в 14:55 2141 9

Йорданка Фандъкова и Дончо Барбалов. Снимка: БГНЕС
Йорданка Фандъкова и Дончо Барбалов. Снимка: БГНЕС

Столичната община преговаря с Европейскат инвестиционна банка (ЕИБ) за заем от 50 млн. евро за основен ремонт на булевардите в София.

Това обяви кметът на града Йорданка Фандъкова при представянето днес на проектобюджетът на града за 2013 г. Ако получи заема, общината ще трябва да участва също с 50 млн. евро или общо проектът ще е за 200 млн. лв., уточни зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов.

Идеята е тези пари да се ремонтират основно големите булеварди и парите, които сега се инвестират в кърпенето им, да отидат за ремонти на вътрешнокварталните улици, уточни Фандъкова.

София очаква и одобрението на три проекта за купуване на нови коли за градския транспорт по оперативна програма "Околна среда". Общината се надява на 140 млн. евро, с които да купи 158 нови автобуса, 20 трамвая и 10 метровлака.

Бюджетът на София за следващата година ще е 1.214 млрд. лв. по проект, което е с около 100 млн. лв. по-малко от тазгодишния бюджет. Причината е, че парите за строителство на метрото са с 129 млн. по-малко, тъй като вторият метродиаметър вече е готов, обясни Фандъкова.

Данък сгради и такса смет за софиянци и догодина няма да се променят. Новото зониране на града, което ще доведе до по-високи данъци за някои райони, няма да се въведе и през 2013 г., увери Дончо Барбалов.

Заради презониране, което беше подготвено набързо и изненада неприятно с по-високи данъци доста столичани, през 2011 г. с поста си се раздели предшественика на Барбалов - Минко Герджиков.

София все още няма отговор от Европейската комисия дали ще финансира завода за боклук в София, призна кметът на града. Тя увери, че депото в Суходол ще бъде закрито, когато се запълни, но не каза какви са резервните варианти за боклука на София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!