Опасните кучета в София влизат в приют до месец

12 октомври 2012 в 17:37 4967 2

Част от бетоновата настилка на приюта
Част от бетоновата настилка на приюта

До края на месеца ще е готов новият приют за бездомни кучета в землището на с. Горни Богров до София и там приоритетно ще бъдат вкарвани глутниците и опасните безстопанствени животни.

Това обяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова, след като провери докаде е стигнало изграждането на приюта.

Той ще е от т. нар. отворен тип, за който Фандъкова се пребори със земеделския министър Мирослав Найденов, който настояваше упорито за приюти с екстри, които щяха да струват на общината в пъти повече.

На първия етап, който ще е готов до ноември, ще може да приюти 1000 кучета, а с разширение догодина - още 1000 кучета. Общо двата проекта са на стойност 2.5 млн. лв.

Единственият приют в момента в Сеславци, който е с много ограничен капацитет, ще остане само като кастрационен център.

„За мен е изключително важно да се прибират глутниците особено от крайните квартали, от парковете, детски градини", напомни Фандъкова.

Приоритетно в новия приют ще се настаняват глутници и агресивни животни, уточни и зам. -кметът по екологията Мария Бояджийска. 

Следващата седмица в Столичния общински съвет ще бъде внесен доклад за временно предоставяне сградата на приюта в кв. „Лозенец" на българо-германската организация „Помощ за животните". Организация приютява и кастрира животни там с дарения от Германия, но плащат наем. 

Неговият капацитет е 220 кучета, каза Фандъкова. Сградата ще бъде предоставена за 10 години на организацията. 

Почти готов е и общинският регистър за домашните кучета в София, в който стопаните ще вписват онлайн любимците си, обяви Бояджийска. 

За 2013 г. е предвидено ново преброяване на бездомните кучета в София и изграждането на нови приюти на общинските терени в кв. „Надежда" и в район „Кремиковци". За обслужването им вече има проявен интерес от неправителствените организации, сред които има големи фирми от САЩ и Великобритания. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови