Снегорините в готовност от понеделник

Елица Мартинова 04 ноември 2012 в 08:29 1349 0

Лиляна Павлова. Снимка: БГНЕС
Лиляна Павлова. Снимка: БГНЕС

„От понеделник фирмите, които са ангажирани със снегопочистването, трябва да имат нон-стоп готовност за снеговалеж”, заяви в събота регионалният министър Лиляна Павлова.

Тя обясни, че от 5 ноември на наетите фирми ще се заплаща за ежедневна готовност и те трябва да поддържат техниката си в изправност, за да могат да реагират своевременно при валеж.

„Като цяло в страната имаме готовност за започване на зимния сезон. Ние ще обявим началото му в понеделник, независимо, че времето е добро, трябва да имаме добра мобилизация”, посочи Павлова.

Ресорният министър уточни, че в момента готовност за зимния сезон има на 60% от територията на страната. По думите ù в останалите част забавянето е по вина на фирмите-изпълнителки, на които ще бъде даден срок до следващата седмица.

Павлова коментира, че едно от предизвикателствата за предстоящия зимен сезон е забраната да се опесъчават магистралите и първокласните пътища, за да не се замърсява околната среда.

Според новия регламент при температури до -7 градуса ще се използва сол, а при по-студено време – химикали.

Въпреки новите изисквания за републиканската пътна мрежа, Павлова уточни, че ситуацията с общинските пътища е по-притеснителна.

  „Все още не всички общини имат договори с поддържащи фирми, а за някои региони стои и проблемът за осигуряване на по двама шофьори за снегорините. За първи път въвеждаме специална наредба, в която са оказани изискванията за зимно поддържане. Така ще бъдем категорични кога трябва да се санкционират фирмите за неизпълнени задължения, за да подсигурим сигурността на хората”, уточни Павлова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews