Смяната на министрите без Бойко

Юлиан Христов 21 март 2012 в 12:08 1894 0

Десислава Атанасова и Делян Добрев, Снимка: Сергей Антонов
Десислава Атанасова и Делян Добрев, Снимка: Сергей Антонов

      Десислава Атанасова и Делян Добрев се заклеха в парламента като министри на здравеопазването и на икономиката и енергетиката. За Добрев гласуваха 161 депутати, подкрепиха го 119, а 42 бяха против. При избора на Атанасова гласуваха 166 депутати, 120 бяха за, а 46 против. Без премиера Бойко Борисов минаха днешните дебати и гласуване в парламента на оставките на Трайчо Трайков и д-р Стефан Константинов и смяната им с Делян Добрев и Десислава Атанасова.

Пред депутатите двамата бяха представени официално от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков.

Липсата на премиера и на мотиви за рокадите - най-вече за отстраняването на Трайков, подразни опозицията. Павел Шопов от "Атака" призова парламентът да извика Борисов, но мнозинството от управляващата ГЕРБ отхвърли предложението.

"Истинската причина за промените в кабинета е неспособността на Бойко Борисов да се справи с кризата", заяви лидерът на ДСБ Иван Костов. Според него смяната е продиктувана от "необходимостта да се защитят корпоративни и монополистки интереси".

Според опозицията Трайков бил отстранен заради отказа му да подпише договор за строителството на АЕЦ "Белене", без да се знае каква е цената и има ли пазар за произведената енергия.

Отсъствието на Борисов и присъствието единствено на вицепремиера Дянков от целия Министерски съвет в залата предизвика иронични коментари.

"Простете, че се обръщам към Вас, защото не виждам до вас основния носител на властта. Междувпрочем, господин вицепремиер, самотата ви на това място ви натоварва с несъразмерна на статута ви отговорност. Това се случва за втори път при персонални промени в правителството. Разбирам защо не представихте мотивите за освобождаване. Може би съзнавате, че те могат да се окажат по-различни от тези на другия вицепремиер и на самия премиер”, заяви зам.-председателят на ДПС Лютви Местан.

Според него мотивите за освобождаването на Трайков "са обвити в мъгла, тънат в мистерия".

Местан не пропусна да припомни и очевидните разминавания във версиите на премиера и вицепремиерите му по повод оставките.

"Цветан Цветанов заяви, че Трайчо Трайков е подал оставка по лични причини. Премиерът каза, че основната причина е Катар. От вас разбрахме, че сте знаели още към вторник, че тези двама министри си отиват. Няма как да очаквате автоматична подкрепа от парламента за освобождаване на министър при толкова противоречащи си мотиви. Заложили сте на автоматизъм, с който давате знак за неуважително отношение към законодателния орган на страната. Предвидили сте изнесено заседание на Министерския съвет в Кюстендил – не просто несериозно, обидно отношение”, допълни Местан.

На помощ на Дянков се притече посочената от премиера нова здравна министърка Десислава Атанасова, която помоли опозицията за "дебат, лишен от политически нападки" и се опита да отклони дискусията от кадровите промени. Депутатите трябвало да дебатират "за определена политика - не само кадрово, но и съдържателно". Такива трябвало да са всички разисквания в сектор "Здравеопазване", който е "част от системата за национална сигурност", заяви Атанасова.

ДПС отказа да гласува "за" промените в кабинета. РЗС обяви, че ще ги подкрепи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови