Слаба надежда за по-високи детски надбавки

22 октомври 2012 в 16:02 2937 4

Валентина Симеонова Снимка: БГНЕС
Валентина Симеонова Снимка: БГНЕС

Разговори за по-високи детски надбавки се водят в Министерството на финансите, но увеличаването им е възможно само при условие, че има излишни пари в бюджета.

Това обяви днес заместник-министърът на труда и социалната политика, Валентина Симеонова на 15-та регионална конференция на Международната организация по приемна грижа в София. 

Правят се анализи за това дали такова увеличение изобщо е реалистично, допълни Симеонова. По думите и,  нямало социален министър, който да не иска подобно нещо, но трябвало да се отчитат възможностите в кризата. В момента детските надбавки са в размер на 35 лева на дете месечно, като ги получават само семейства с доход под 350 лева на човек.

Увеличаването на тези добавки бе и едно от исканията на проведения днес в големите градове протест на майки на малки деца.

 Над 160 млн. лв. от националния бюджет се инвестират в подкрепа на семействата, каза Валентина Симеонова по повод протеста на майките. „Запазихме всички социални плащания. Само за две години сме увеличили услугите в подкрепа на семействата са 133 броя. Другото направление на работата е гъвкавото работно време", добави тя.

Заместник-министърът отчете трикратен ръст на приемните семейства за последните 3 години. В момента те са 1200, а се очаква догодина да се увеличат с нови 500 в резултат на проект на социалното министерство.  Само за последния месец над 1300 души са подали заявления за приемни родители.

Извършени са и административните промени за приемните семейства. Тяхната работа вече се регламентира в договори за услуги, а не в трудови договори. „Няма как да остойностим грижата само на базата на 8-часов работен ден, защото детето живее през цялото време в приемното семейство", обясни Симеонова.

Ще се сключват и договори за заместваща приемна грижа със семейства, които да гледат децата, когато приемните родители не могат. Заплащането им ще е обвързано с минималната работна заплата. Догодина, когато минималната работна заплата се увеличи на 310 лв., ще бъдат индексирани отново и възнагражденията на приемните родители, обясни още Симеонова. Заплащането на приемните семейства е 150% от минималната работна заплата за едно дете, 160% за две и 170% за три и повече деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!