Ски сезонът на Витоша се отлага, нямало сняг

Последна промяна на 15 декември 2012 в 12:37 1209 4

Един от лифтовете на Витоша - Симеоновският. Снимка: БГНЕС
Един от лифтовете на Витоша - Симеоновският. Снимка: БГНЕС

Ски сезонът на Витоша няма да бъде открит нито днес, както в зимните курорти, нито утре. Това ще се случи след седмица заради липсата на сняг, обявиха от "Витоша ски". 

"Витоша ски" ски прави всичко възможно, за да има сезон възможно най-скоро. Машините денонощно са на пистата и правим всичко възможно да подготвим, пак казвам, най-бързо пистата някъде около 20 декември", заяви Радослав Пеев от фирмата пред БНТ.

Преди две седмици кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че има уверението на "Витоша ски", че сезонът на Витоша ще бъде открит в средата на декември.

Миналата зима нямаше ски сезон в София, защото "Витоша ски" отказа да пусне лифтовете. Оправдаха се, че няма как да поддържат съоръженията.

През лятото стана ясно, че фирмата всъщност иска промени в Закона за горите, които да им позволят да строят нови ски писти и лифтове на Витоша.

Такива промени в Закона за горите бяха вкарани в парламента и приети от депутатите, но после отменени заради протестите на еколозите на Орлов мост.

Протестиращите поискаха също Столичната община да развали приватизационния договор на "Витоша ски" за съоръженията на Витоша и тогава от фирмата обещаха на Фандъкова, че ски сезон тази зима ще има.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.12 2012 в 14:39

Какво задържане на снежна покривка те гони - лалето долната му част е на пръст през половината сезон.

15.12 2012 в 13:26

Аз пък имам въпрос – какво лошо има да се строят нови писти и нови лифтове на Витоша? Лошо ли е да се подменят старите и раздрънкани лифтове, които са на по 100 години с нови? Лошо ли е, че те ще работят по-бързо, по-сигурно, че ще намалят времето за чакане по опашки, че ще те закарват право на пистата? Какво лошо има в това? Къде е лошото и да се обособят нови писти или да се регламентират старите? В действителност Витоша е планина изключително подходяща за ски туризъм. Надморската й височина позволява задържането на снежна покривка, склоновете са подходящи, както за начинаещи, така и за напреднали туристи. Нима сме готови да се откажем от всички средства, които могат да идват от тази ски зона? Смешни са ми ревовете на еколозите, които не се погрихижа за планината години наред. Оставиха я да бъде изсичана и да се образуват незаконни сметища. Жалки са тези, които не подновиха маркировката, не се погрижиха за пейките и мостовете. С какви очи тези хора изобщо могат да говорят за Витоша.

15.12 2012 в 13:08

Аз пък бях горе с приятели и наистина няма достатъчно сняг. 50 см са нищо за каране. Не искам да си счупя ските. Много е глупаво да се каже, че сезонът е започнал и да трябва да се спускаме по камъни. Не виждам проблем началото да се забави малко – дали на 15 или на 20-ти все тая. Трябва малко да натрупа, пистите да се оправят.

15.12 2012 в 12:49

Дедо поп беше горе на хижа Алеко и установи - има сняг.