Синдикатите и бизнеса не одобриха промени в данъчните закони

24 септември 2013 в 13:39 2186 2

Петър Чобанов, Зинаида Златанова и Хасан Адемов, които присъстваха на тристранния съвет.
Петър Чобанов, Зинаида Златанова и Хасан Адемов, които присъстваха на тристранния съвет.

Синдикатите и бизнеса не подкрепиха на днешното заседание на тристранния съвет пакета от промени в данъчните закони, предложен от правителството.

Социалните партньори са отказали да бъде свикано второ заседание, но което трите страни да се разберат за данъчните закони. Те щели писмено да внесат предложенията си.

Кабинетът предлага с нов текст в Закона за облагане на доходите на физическите лица да се отмени преференцията за семейства с деца, които имат ипотечни кредити.

Според държавата, администрирането на мярката не е ефективно, а Европейската комисия третира тази мярка като дискриминация, обясни заместник-министърът на финансите Людмила Петкова.

"Няма никакъв бюджетен ефект, тъй като става дума за около 6 000 души и бюджета нищо няма да загуби, а създава едно негативно впечатление у младите семейства", контрира зам.-председателят на КНСБ Николай Ненков.

Все още се обсъжда въпроса за семейно подоходно облагане, за чието въвеждане се правят разчети.

Проектът на промени в Закона за местните данъци и такси предвиждат намаление на данъка за автомобили, съответстващи на екологичните категории.

С нови текстове в Закона за корпоративното подоходно облагане пак се предлагат данъчни облекчения за фирми в общини с висока безработица да се прилагат за райони, в които безработицата надхвърля с 25% средната за страната, а не 35%, както е сега.

Общият тон на дискусията беше подкрепящ за различните мерки, като всеки от партньорите имаше свои предложения, коментира след заседанието финансовият министър Петър Чобанов.

По думите му с предложения пакет от промени в законите се правят стъпки към по-ниска административна тежест за бизнеса и по-малко процедурни разходи, както и мерки за борба със сивата икономика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!