Сигнализираха Рединг за ограниченията върху протеста

OFFNews 23 юли 2013 в 16:54 3737 6

Антиправителствената информационна служба
Антиправителствената информационна служба

Писмо за неправомерни действия на българските власти спрямо протестите бе изпратено до вицепрезидента на Европейската комисия и комисар по правосъдие Вивиан Рединг, съобщава Антиправителствената информационна служба Noresharski.com.

Сигналът, пратен от Ася Манджукова-Стоянова и Александър Стоянов, откроява редица действия и ограничения, налагани върху протестите. Тези ограничения са в нарушение на българското вътрешно право, на демократичните принципи и са крайно неадекватни спрямо обявената цел: да гарантират обществения ред.

„Правителството използва властта и политическото си влияние да кара други, предполагаемо аполитизирани институции като полиция и прокуратура, да нарушават или злоупотребяват със закона, така че изпълнителната власт да постигне жалката си цел да остане в управлението на страната против желанието на по-голямата част от народа”, пишат двамата протестиращи.

Примерите са: заграждане на сградата на Народното събрание в нарушение на Закона за събранията, митингите и манифестациите; заграждане на сърцето на централна София; използване на полицейска репресия, заплахи и ненужни предупреждения срещу отделни лица; манипулиране на полицаите и злоупотреба с труда им; включване на прокуратурата в дискредитирането на протеста (заради спекулацията, че след тежката катастрофа на 10 юли екипът на Спешна помощ е пристигнал на мястото на инцидента с 12-минутно закъснение, тъй като линейката не е била допусната до бул.„Цариградско шосе” от протестиращите).

Текстът призовава за извършване на проверка на изложените факти и обстоятелства и издаване на официално становище на европейския комисар по важния въпрос дали българското правителство и МВР нарушават правата на протестиращите.

Писмото е изпратено на български и английски с копие до Европейската комисия и Представителството на ЕК в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови