Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Сигнал за натиск над протестиращи влиза в доклада на ЕК за България

Елица Мартинова 04 октомври 2013 в 15:25 5742 0

Протестът на 4 септември
Протестът на 4 септември

Сигналът за полицейски натиск над протестиращи, който ГЕРБ изпратиха до Европейската комисия на 11 септември, ще влезе в доклада на ЕК за България.

Това съобщиха от пресцентъра на бившите управляващи след получен отговор от генералния секретар на Комисията Катрин Дей.

„ЕК е прегледала много внимателно информацията за конкретния инцидент. Ще вземем предвид тази информация при внимателното наблюдение на ситуацията в България, което ЕК предприема като част от своята специална отговорност за Механизма за сътрудничество и проверка“, пише Катрин Дей в отговора си до председателя на ГЕРБ Бойко Борисов.

Сигналът на бившите управляващи бе свързан със събитията по голямото посрещане на депутатите на 4 септември, когато бе първият им работен ден от новия политически сезон.

От ГЕРБ реагираха остро срещу поведението на полицията, като подчертаха, че властите са оказвали натиск върху мирни протестиращи, които не са нарушавали обществения ред. Според бившите управляващи органите на МВР оказват безпрецедентен върху демонстрантите, което противоречи на Конституцията.

Ето какво гласеше част от писмото, което ГЕРБ изпрати до ЕК:

На 3 септември 2013 г., рано сутринта, от Бургас тръгват три автобуса с граждани в посока столицата, за да протестират мирно пред Народното събрание. Още на излизане от Бургас полицията оглежда автобусите и записва регистрационните им номера. По време на митинга пред парламента в София нито един човек от Бургаска област не е нарушавал обществения ред и не е създавал напрежение. Въпреки това, връщането им към Бургас е възпрепятствано с похвати, непознати за държавите-членки на ЕС. На входа на Бургас два от автобусите са спрени от полиция. Служители на МВР влизат в автобуса, събират личните карти на всички, записват личните им данни без никакви обяснения, проверяват багажа им и подлагат хората на разпити за маршрута и целта на пътуването. По време на действията си полицаите не са показали нито на пътниците, нито на шофьорите заповед за извършеното от тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews