Шефът на ВМА: Една крехка жена направи повече от 5-има мъже

29 ноември 2012 в 09:20 2901 0

ВМА. Снимка: БГНЕС
ВМА. Снимка: БГНЕС

Здравната министърка, една крехка жена, направи много повече от предишните пет мъже на този пост. Например, тя обедини болницата в Стара Загора, увеличи парите за специализация, скара се с Дянков и открива Спешни центрове", заяви шефът на ВМА ген. Стоян Тонев.

Той гостува в сутрешния блок на БНТ по повод 121-вата годишнина на Военно-медицинската академия.

"Реално погледнато в здравеопазването ние си представяме, че с една вълшебна пръчица ще решим проблемите. Реформите не са еднократен акт. Парите никога не са много. В някои области има баланс, но в други - те не достигат и не става дума за източване. Какъв е смисълът да се закупуват апарати за една болница, в която няма пациенти, които се нуждаят от тях, а за друга, където са необходими - да няма", коментира ген Тонев.

 По въпроса с фалитите на болници в малките градове Тонев посочи, че трябва да има малки общински болници, но е много по-добре да има Спешен център, който да поема нуждите на хората и една поликлиника, отколкото да се стоят масивни сгради на болниците. 

 "Болницата в Девин няма как да стане филиал на ВМА. Ако се касае за еднократна помощ за месец, за два при заповед на министъра - ние ще го направим, но въпросът не е да се работи на парче", каза още Тонев.

 Той заяви, че се гордее с неговите екипи и не само задържа добрите си кадри, а привлича и други. "При нас са над 50% от националните консултанти, а това е достатъчен показател. При нас се обучават студенти и специализанти. Единствено при нас има специализанти от 18 страни, които не са само от европейски държави. Имаме такива и от Северна Корея. ВМА за много клиники е като последна инстанция, но това го правят хората", каза Тонев.

 Във ВМА има над 3500 души и при нас диференциацията на заплатите е така направена, че всички са доволни, но никой щастлив, обясни още шефът на болницата.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови