Шефът на ЦРУ тайно в България

Мадлен Шишманова 07 юни 2012 в 12:29 2082 2

Шефът на Централното разузнавателно управление на САЩ Дейвид Петреъс бил на тайно посещение в България. Снимка: БГНЕС ,архив
Шефът на Централното разузнавателно управление на САЩ Дейвид Петреъс бил на тайно посещение в България. Снимка: БГНЕС ,архив

Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ Дейвид Петреъс е бил на тайно посещение в България от 5 до 7 юни.

За визитата стана ясно от днешно прессъобщение на посолството на САЩ в България. Българските власти първо отричаха, а след след приключването на визитата - потвърдиха за нея.

Ген. Петреъс се е срещнал с президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Цветан Цветанов, военния министър Аню Ангелов и с всички директори на български разузнавателни служби, се казва в прессъобщението, публикувано на сайта на американското посолство.

От Министерския съвет потвърдиха за визитата в 13.58 часа на 7 юни.

Директорът на ЦРУ е разговарял с българските си домакини по въпроси, свързани с отбраната, енергетиката, организираната престъпност, корупцията.

"Той сподели и своята висока оценка за отношенията на сътрудничество между ЦРУ и българските разузнавателни служби в съвместната им работа, целяща да се извлече полза от новопоявили се възможности и да се даде отпор на общите заплахи, и изрази решимостта тези отношения да бъдат разширени. Дейвид Петреъс смята, че близкото партньорство на САЩ и България е особено важно и за двете страни и очаква това партньорство в областта на разузнаването и в други сфери да стане още по-силно в бъдеще", се казва в съобщението, изпратено до медиите от пресслужбата на Министерския съвет.

"САЩ одобряват и насърчават важните стъпки, предприемани от България да се модернизира и усилията на страната за разнообразяване на енергийните източници и за осигуряване на по-голяма прозрачност в енергийния сектор, както и за постигането на сигурност и стабилност на Балканите", допълват от кабинета.

На Петреъс се приписва заслугата за преобръщането на хода на войната в Ирак, както и за прилагането на военната стратегия на американския президент Барак Обама в Афганистан за справяне с бунтовете на талибаните и за подготовката за поетапното изтегляне на американските военни. Петреъс бе главнокомандващ на американските военни сили в Афганистан. Предшественикът на Петреъс Леон Панета също бе на посещение у нас през 2010 година. Тогава визитата му бе публично оповестена. Пането говори пред медиите и обясни, че САЩ ще подкрепят правителството в борбата му с корупцията и престъпността. Тогава Панета даде висока оценка за справянето с организираната престъпност.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!