Шефът на антимафиотите във Велико Търново се изправя пред съда

08 октомври 2012 в 07:54 1703 1

Българин осъди държавата в Страсбург
Българин осъди държавата в Страсбург

Бившият началник на Териториалното звено за борба с организираната престъпност във Велико Търново Орлин Тодоров ще бъде изправен днес пред съда по обвинение за разгласяване на държавна тайна.

Обвинителният акт е близо 70 страници. 

Орлин Тодоров е обвинен, че в периода от август 2010 г. до януари 2011 година, като началник на Териториалното звено за борба с организираната престъпност, е разгласил информация по разследвания, която е държавна тайна. Тодоров е обвинен, че в периода 2008 до 2011 година, докато е бил криминалист в Горна Оряховица, а по-късно и като началник на антимафиотите във Велико Търново, е злоупотребил със служебното си положение и е склонил други длъжностни лица да нарушават своите задължения по досъдебни производства. 

Тъй като разследването срещу Тодоров бе засекретено, досега не е известно по какви случаи той е изнасял информация и злоупотребявал с поста си.

Антимафиотът бе задържан в кабинета си през май 2011 г. и прекара повече от година в следствения арест. Той беше пуснат под домашен арест, а по-късно му бе наложена парична гаранция. Великотърновският окръжен съд ще гледа процеса при открити врата, с изключение материалите с гриф "Секретно" или са събирани със специални разузнавателни средства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови