СДС: „Гражданска отговорност” да е за шофьора, не за колата

Последна промяна на 05 февруари 2013 в 15:55 2312 16

Само за ден синята партия е събрала над 5200 подписа  за свикване на референдум
Само за ден синята партия е събрала над 5200 подписа за свикване на референдум

Застраховката „Гражданска отговорност” да е за шофьора, а не за автомобила. Това предлага СДС като мярка срещу инцидентите на пътя, съобщи днес говорителят на синята партия Любен Петров.

Сините са подготвили пакет от мерки за предотвратяване на войната по пътищата, които ще бъдат обсъждани на кръгли маси.

От СДС предлагат също така да се търси отговорност на сервизите, издаващи удостоверение за преминат технически преглед, при произшествие, причинено от техническа неизправност на автомобила.

Сините настояват и за въвеждане на талон за проверка – задължителен за служителите на КАТ при проверка на пътя, както и за промяна в Закона за движение по пътищата, според която органите на КАТ да могат да глобяват нарушителите във всякакъв вид инфраструктури.

Сред мерките, лансирани от СДС, са и сертифициране на видеорекордери за доказателство, както пред КАТ, така и пред застрахователни компании, както и облекчение при застраховане на автомобили, оборудвани с видеорекордери.

Само за ден синята партия е събрала над 5200 подписа за свикване на референдум за пушенето на обществени места, съобщи шефът на инициативния комитет за организиране на допитването Любомир Ковачев.

Ковачев допълни, че до края на седмицата СДС ще има открие пунктове за събиране на подписи във всички областни градове.

Юлиуш Висожински

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.02 2013 в 07:34

Много правилно предложение !!! Да сте чули колата да е пияна ? Аз имам 2 коли и само аз съм водач на МПС .Защо да плащам за 2 коли ? А иначе застраховката защо да не важи за пиян водач ЩОМ Е ЗАСТРАХОВАНА КОЛАТА ....? То трябва някой пиян да ги осъди за този казус и ще падне голям смях .

10.02 2013 в 20:56

В някои държави продават и такива застраховки - за 15 или 30 произволни дни в годината. Като тръгнеш да излизаш с колата, отбелязваш датата върху едно картонче, което върви към полицата.

06.02 2013 в 09:34

Много необмислено предложение. Ами в едно семейство има една кола, а всички са шофьор - четири човека. Четири застраховки ли ще се платят. Горостоящи и немислещи господа, помислете разумно, ако можете

06.02 2013 в 01:08

Е ти като катастрофираш, с книжката си ли чупиш чуждата кола и глава, или с колата? Автомобилът е средството с повишена опастност, не потенциалното право да седиш в него.

05.02 2013 в 23:26

Опасно предложение! Изгодно за застрахователите.
Активният глупак е особено опасен, а пък ако е и зависим - двойно по-опасен.

05.02 2013 в 21:38

Това, че имаш книжка, не те принуждава да имаш ГО. Също ако имаш кола, нищо не те принуждава да имаш ГО. Принудата да имаш ГО е ако ШОФИРАШ колата!

Ако застраховката е "на шофьор", се получава несправедливост - едни шофьори карат малко, други карат много, а всички плащат по равно.

Същата несправедливост се получава и при автомобилите - едни коли се карат по-малко от други, пък всички плащат поравно. Но тук има голяма разлика - има явен СТИМУЛ тази кола, която се кара малко, "да си намери работа" или "да спре да бъде използвана".

Затова плащането "на кола" е по-правилно, отколкото плащатнето "на човек".

05.02 2013 в 20:34

Глупаво предложение. Аз имам книжка ,но не шофирам. Идеята е тази застраховка да я плаща този ,който шофира!

05.02 2013 в 20:21

Хубаво е, че тези вече няма да ги има в парламента.

05.02 2013 в 17:18

То само в Бг е застраховката на колата а не на водача на МПС.....пълно малоумие ......ще рече че и някои свестен с 20 години без произшествия или пък някои тинеджър които вчера е взел книжка -тарифата е еднаква.....

05.02 2013 в 17:17

Не мога да разбера против партията или против идеята за такава гражданска сте ?