Състоянието на правата на човека у нас се влошава

Борислава Бибиновска 26 март 2013 в 12:54 2829 5

Красимир Кънев, председател на БХК. Снимка БГНЕС
Красимир Кънев, председател на БХК. Снимка БГНЕС

Тревожно е състоянието на правата на човека у нас, които се влошават или остават на тревожно ниско ниво.

Това са част от изводите в годишния доклад на Българския хелзинкски комитет (БХК) за 2012 година. Сериозни остават проблемите в 4 области: съдебната власт, правото на религиозна свобода на мюсюлманите, правото на свобода на изразяване и положението в затворите.

Правата на децата в институциите, свръх употребата на сила от правоприлагащите органи, правото на убежище и дискриминацията са останалите проблеми, които открои в доклада председателят на БХК Красимир Кънев.

От БХК изтъкват и конкретни поводи за изводите си. В частта "съдебна власт" те посочват избора на новия главен прокурор Сотир Цацаров, за когото се знае, че е любимец на Цветан Цветанов. В тази графа попада и полицейското насилие при обиски и арести, както и загубеното доверие в правосъдната система.

Отностно свободата на изразяване, от БХК посочват, че през 2012 г. драстично се е влошила медийната среда. В доклада се изтъкват икономическите и политически обвързаности, олигополизацията, медийните войни и непрозрачното финансиране.

Изследването на БХК се позовава на проведени анонимни интервюта с представители на национални и регионални медии. Именно в тези интервюта журналисти споделят, че правителството оказва влияние и ограничаването на свободата е много по-силно.

"Знаейки позицията на вестника спрямо един или друг човек от властта, ти сам си налагаш автоцензура", споделя анонимен представител на медия.

Годишният доклад на БХК констатира още, че са се влошили отношенията между хората с различна религиозна принадлежност. Така например се отбелязва, че са нарастнали случаите на физическо насилие и посегателства срещу хора от малцинствените групи.

Като нарушение на правата на човека у нас се посочва и животът в българските затвори. От БХК подчертават, че затворите у нас са пренаселени, а затворниците са подложени на неблагоприятно отношения. В края на миналата година в Бургаския затвор при капацитет на сградата 371 места са били настанени 940 души, а жизненото пространство на един затворник е било понякога дори по-малко от един кв. м. в общите спални помощения, алармират от БХК.

В годишния доклад за състоянието на правата на човека в България се изтъкват и проблеми с правата на хората с психични увреждания, невъзможността на хора в затруднено положение да получат нужните социални и здравни помощи, дискриминацията на жени и хпра с различна сексуална ориентация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!