БХК съди "Атака" в Страсбург заради расизъм

Последна промяна на 22 януари 2013 в 12:33 3238 17

Брошурата на
Брошурата на "Атака", заради която БХК съди партията в Страсбург. Снимка: newshub.bg

Българският хелзинкски комитет завежда дело срещу "Атака" пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради "антиромския език на омразата на "Атака".

Жалбата е заради предизборен материал, разпространяван от партия „Атака” по време на конфликта в село Катуница и кампанията през 2011 г. за президент и вицепрезидент. Непосредствено след убийството на Ангел от с. Катуница от роми от "Атака" разпространяват брошурата "Циганската престъпност – опасност за държавата", заедно с агитационни листовки в подкрепа на кандидатурата на Волен Сидеров за президент.

Брошурата е пълна с крайни расистки обиди и приписва на всички роми престъпен характер, пишат в прессъобщението си от хелзинкския комитет. Брошурата, без да посочва първоизточник на „данните”, приписва на ромите куп зверски и възмутителни престъпления, като внушава, че тази общност, като цяло, е носител на престъпност, и то такава, която застрашава държавата, пишат още от БХК.

Делото в Страсбург е заведено, след като три инстанции на прокуратурата последователно отказват да образуват досъдебно производство по случая.

БХК завежда делото от името на трима български граждани от ромски произход.

Настоящoто дело е първото от серия подобни дела за разпространението на враждебна реч от парламентарнопредставена партия и нейния лидер, известни в обществото с крайното си ксенофобско и расистко говорене, които ще бъдат заведени пред ЕСПЧ с помощта на БХК, увериха от комитета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.04 2015 в 16:18

БХК слугават на задника на дпс и на доган

01.02 2013 в 01:04

Жилищата за временно настаняване са в Люлин 4 , техническа грешка , моля за извинение.

01.02 2013 в 01:01

Поздрави за Георги и Антония и техния хуманизъм . За съжаление той вирее най-добре в среда , лишена от цигани .Аз живея в един от блоковете в София , жк Люлин 5 , наречени цигански . Филиповци , със своя цигански квартал също е съвсем близо , както и жилищата за временно настаняване в Люлин 5 , населени основно с цигани. Моля,заповядайте да наблюдавате интеграция в действие . Вероятно ако Вашата баба (или дядо ) беше изнасилена за и ограбена за 2.30 лв и родопско одеяло (един от многото ДЕЙСТВИТЕЛНИ СЛУЧАИ) щяхте да сте по-конкретни в предложенията си. Аз спазвам така наречения обществен договор . Циганите се възползват само от правата ,произтичащи от него , а най-брутално потъпкват задълженията си . Единствената ми утеха е , че няма живот за паразитите , ако гостоприемникът умре .

22.01 2013 в 20:09

хахаахахахахахахаха, Георги добре включване.... хахахаахахахахаха
А по темата.... и аз съм на мнение,ч е расизмът е ГРОЗНО нещо! Много грозно. Само неграмотни и силно ограничени хора могат да вярват в него и да го подкрепят.
Щастлива съм ,че НИКОГА няма да опра до там да целувам подметките на гнусния Сидеров.

22.01 2013 в 16:42

За да бъде осъден някой трябва МВР да го хване и да представи доказателства. Защо Атака не лае срещу МВР за 400,000 неразкрити престъпления за последната година?

22.01 2013 в 16:35

О да, сигурно цигани контролират презастрояването черноморието, изсичането на горите, неразкриването на престъпността? Циганите правят кокошкарските кражби, българската мафия контролира големите престъпления. И Атака просто си избират по кой да лаят. И те са мафиотска организация като ГЕРБ, БСП и ДПС. А Български хелзински комитет просто се обръща към външен съд за арбитър. Българските съд и прокуратура имат прекрасна слава, честни и прозрачни, непорочни...

22.01 2013 в 16:29

Мира, ти май от сега си почнала да ги целуваш. Кажи как са, да се готвим :)

22.01 2013 в 16:28

Тези от този комитет си нямат друга работа. Да съдят циганите, че само за миналата година са изкарали 2 млн. лв. от кражба на жици, а не атакистите, че са събрали в една книжка някои от престъпленията, извършени от роми!!!!

22.01 2013 в 15:59

След време всички ще целуваме подметките на Волен-не забравяйте-и ще го търсим отчаяно спомняйки си думите му

22.01 2013 в 15:45

Повечето престъпления, от които страдаме всички (корупция, усвояване, обществени поръчки и тн) не са направени от цигани. Циганинът най-много да открадне някое желязо. Един Волен, самичък, заради участието си в няколко комисии краде колкото цял Факултето. За другите не ми се отваря и дума.