Съдът рестартира делото за двореца "Кричим"

04 юни 2013 в 16:11 2875 1

Симеон II и сестра му не получават двореца
Симеон II и сестра му не получават двореца "Кричим", реши ВКС. Снимка: БГНЕС

Делото за собствеността на двореца „Кричим”, което започна повторно вчера във Върховния касационен съд, ще продължи на 7 октомври, съобщиха от съда.

Рестартът на делото е свързано с молба на адвокатите на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок, в което се твърди, че "историкът-изследовател" на монархическия институт" е открил ново писмено доказателство, което е от съществено значение за хода на делото. 

Делото през октомври ще се разглежда в открито съдебно заседание. Досега царското семейство получаваше отказ за връщане на двореца и имотите около него от Окръжния и Апелативния съд в Пловдив.

Имотът беше присъден окончателно на държавата миналата година. До този момент имотът се стопанисваше от НСО, като от 2012 година той е под крилото на финансовото министерство. 

Дворецът „Кричим" е един от 17-те царски имота, национализирани през 1947 г. След решението на Конституционния съд, с което беше отменен указът за одържавяването им, наследниците на цар Борис Трети поискаха реституиране на седем имота. Върнати са Врана, Царска Бистрица, Ситняково, две планински хижи в Рила и 16 000 дка гора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови