Съдът решава за екстрадирането на Брендо

Юлиан Христов 20 юни 2012 в 07:32 1007 0

Евелин Банев – Брендо Снимка: БГНЕС
Евелин Банев – Брендо Снимка: БГНЕС

Софийски градски съд ще разгледа иска на италианските власти за екстрадирането на Евелин Банев. Той ще бъде съден в Италия по обвинение в търговия с наркотици.

На последното заседание магистратите решиха да изпратят две запитвания до италианските си колеги - кога ще завърши разследването срещу Банев и дали ще гарантират връщането му в България, където е обвиняем по друго дело за пране на пари.

Брендо беше задържан у нас при операция «Кокаинови крале». Той е заподозрян като един от лидерите на международна престъпна група за разпространение на наркотици, действала предимно в Европа.

Екстрадицията на Евелин Банев-Брендо беше отложена на 13 юни, заради изпратени запитвания до Италия.

Едното запитване от Софийски градски съд е за срока, в който ще завърши разследването срещу Банев, а другото – дали ще бъде гарантирано връщането му в България след края на разследването, тъй като у нас тече дело срещу него за пране на пари. До исканията се стигна след като адвокатите на Банев отказаха той да бъде изпратен в Италия, поради липса на достатъчно информация в Европейската заповед за арест и за това дали след изслушването му той ще бъде върнат в България. Адвокатите се интересуват и от това за какъв срок от време подзащитният им ще бъде в Италия. Според защитата в заповедта липсва достатъчно информация за времето и мястото на обвинението. Евелин Банев- Брендо сочен за един от ръководителите на най-високо ниво на престърна група за трафик на кокаин в Европа. На нивото на Брендо е имало само още един човек, с когото той управлявал трафика на наркотици в Европа. В операцията "Кокаинови крале" у нас се включиха спецчастите на италианските карабинери. Група за трафик на наркотици е била в полезрението на полицията от няколко години. Кокаинът бил разпространяван в три области в Италия, като голям сегмент от групата били българи, а на съвестта на Банев лежи трафикът на 40 тона кокаин. В хода на операцията са задържани 30 души, 12 от които са били италианци. В групата имало словенец, румънец и грузинец. Останалите задържани са българи.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови