Reuters: За бедните българи всяка чужда страна звучи примамливо

Елица Мартинова 02 май 2013 в 09:57 2469 7

Средствата за борба с безработицата, които дава държавата чакат бенефициенти. Снимка БГНЕС.
Средствата за борба с безработицата, които дава държавата чакат бенефициенти. Снимка БГНЕС.

За бедните граждани в България всяка чужда държава звучи като възможност за по-добър живот, пише информационната агенция Reuters.

За пример в репортажа си медията използва жителите на Северозападния регион в страната, който е най-беден не само в България, но и в цяла Европа.

„Заводите на Враца, поддържали преди индустрия в страната, сега вече са затворени. Разпадащите се сгради и осеяните с дупки пътища допринасят за мрачното настроение на града. Северозападният регион ще е огромно предизвикателство за следващото управление, независимо кой спечели изборите. От 1989 г. насам населението там е намаляло до 59 000 души”, пише Reuters.

 Повече от 2 млн. души са напуснали цялата страна след падането на комунизма. С това населението на България вече е намаляло до 7,3 млн. души.

Безработицата е 12% - по-ниска е от нивата в сериозно засегнатите от кризата Гърция и Испания. Въпреки това двете държави са привлекателна дестинация за бедните българи, защото техният стандарт на живот е по-нисък от половината на средното за ЕС, констатира медията.

Тези, които успеят да си намерят работа в Българя, получават средна месечна заплата в размер на 400 евро – по-малко от минималната работна заплата в Гърция и Испания. 70 % от студентите в страната са готови да напуснат родината си, ако получат предложение за работа в чужбина, пише още Reuters.

Икономическите неволи на България и другите бивши комунистически държави будят допълнителни притеснения и анти-имигрантски чувства у страните в Западна Европа. И картинката не става по-добра при постоянните предупреждения на Великобритания за настъпваща орда от българи и румънци.

През 2012 г. България отчита 4,9% спад в заетостта. Макар че според официалната статистика нивото на безработицата е 12%, което е близко до средното за ЕС, анализаторите коментират, че реалните нива достигат до 18%.

Още по-тревожното е, че безработицата при младите хора до 29-годишна възраст достига 40%, отбелязва Reuters, позовавайки се на данни от вътрешни статистики.

Сложната икономическа обстановка принуждава по шестима души на всеки час да напуснат България в търсене на по-добър живот. Хората са готови да се отправят дори в най-затруднените държави в ЕС - като Испания и Гърция – защото всяка алтернатива им се струва по-добра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови