Реставрирана римска крепост бе открита край Белчин

Последна промяна на 20 юли 2013 в 11:53 7033 4

Откриването на реставрираната крепорт Цари Мали град край Белчин Снимка: Владимир Йончев
Откриването на реставрираната крепорт Цари Мали град край Белчин Снимка: Владимир Йончев

С бой на прабългарски орди и римски легиони беше открита реставрираната крепост Цари Мали град край самоковското село Белчин.

Крепостта е построена през четвърти век, по време на късната Римска империя, но никога не е използвана от българската държава. В продължение на години от нея се виждаха съвсем малко руини, обрасли с гъста гора.

Преди няколко години археолози започнаха мащабни разкопки, в които се видя, че крепостта е огромна, с площ около 14 декара.

По проект от Европейския съюз крепостта бе реставрирана, издигнати бяха крепостните стени, направени са и музей, църква и лифт (фуниколер) от селото до крепостта.

Проектът е за 5,5 млн. лева и се изпълнява от "Главболгарстрой". Неговият директор Симеон Пашов е родом от с. Белчин, от една от къщите, които са точно под крепостта. На откриването днес дойде и столичният кмет Йорданка Фандъкова, която е била учителка в Белчин.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.07 2013 в 22:08

"С бой на прабългарски орди и римски легиони беше открита реставрираната крепост Цари Мали град край самоковското село Белчин.

Крепостта е построена през четвърти век, по време на късната Римска империя, но никога не е използвана от българската държава. "


Достатъчно за тази възстановка на каквото и да е, едното изключва другото.

20.07 2013 в 16:00

От познати съм наясно че е пълна пародия откъм достоверност.

20.07 2013 в 14:10

На принципа - по-добре кич, отколкото хич!

20.07 2013 в 12:15

Ами няма от кого другиго да бъде реставрирана освен от ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ - това е единствената фирма в България, която може да се занимава със строителство - други няма! Откакто ГЕРБ е на власт - тази фирма, чиито шеф Симеон Пашов е пръв приятел на Борисов, строи мостове, спортни зали, хотели дори и частни сгради на кметове и политици от ГЕРБ, ето сега и обществени поръчки и въобще всичко! Ето едната причина да има толкова фалирали строителни фирми и за повишаващата се безработица!