Разширяват Натура 2000 в Рила

12 октомври 2012 в 18:22 29402 0

Рила Снимка: „За да остане природа в България“
Рила Снимка: „За да остане природа в България“

След 6-годишна битка мрежата НАТУРА 2000 в района на Рила ще бъде разширена. Сегашната е недостатъчна,  предстои да бъдат обявени нови защитени зони за опазване на мечката и главоча (вид риба).

Това съобщиха от коалицията „За да остане природа в България“ след проведен биогеографски семинар, който има функцията на официална процедура за одобряване на зони от НАТУРА 2000.

В него участваха представители на Европейската комисия, Европейския тематичен център (научен съвещателен орган към ЕК), Министерството на околната среда и водите, БАН, научни институции и неправителствени природозащитни организации.

Необходимо е да се осигури екологична цялост на защитените зони и да се включат в НАТУРА 2000 нископланинските местообитания на кафявата мечка, мотивират решението си участниците в семинара.

Според сегашния план за опазване на вида, значителни части от първокласните местообитания на мечката оставаха извън Национален парк Рила и затова мечките не бяха достатъчно защитени в границите на парка.

„Очакваме правителството да изпълни своите нормативни задължения, които са потвърдени с решението на биогеографския семинар, което ги прави задължителни. За съжаление, наложи се да чакаме шест години преди Рила – буфер да бъде обявена. Настоятелно съветваме правителството да не коригира произволно научните предложения за територии в името на частни бизнес интереси като заменки на гори и изграждане на ски курорти, тъй като подобни опити са обречени на неуспех. Решението Рила-буфер да бъде обявена в нейните нормални, естествени граници е единственото, което удолетворява обществения интерес“, коментира Андрей Ковачев, експерт по биоразнообразие в Сдружение за дива природа „Балкани“, участвал на семинара.

Предисторията

Създаването на защитена зона около Национален парк Рила бе предложено мотивирано от неправителствени организации в края на 2006 г. Тогава, под натиска на правителството и различни фирми, предложението не бе прието.

Границите на зоната бяха потвърдени и от експертиза на БАН през 2007 г., но тя не бе гласувана в две поредни заседания на Националния съвет за биологично разнообразие.

През 2009 г. правителството възложи на БАН нова оценка за необходимостта от зоната.

През 2010 г. работна група на БАН и неправителствени организации изработи предложение за границите на новата защитена зона в Рила. Впоследствие от него отпаднаха ключови места, обект на инвеститорски интерес - например заменените гори на Христо Ковачки над Говедарци, където е планиран неговият ски-курорт Искровете, т. нар. "царски гори" на Боровец в съседство и всички части на Супер Боровец, курорта Бодрост над Благоевград, ски-курорта над Долна баня и ски курорта над Костенец.

На последното заседание на Националният съвет по биологично разнообразие по темата бяха разгледани и одобрени 31 нови защитени зони за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и разширение на съществуващи такива. Но и тогава, въпреки скандалното орязване, за зоните Рила север и Рила юг, бе гласувано отлагане на разглеждането на документацията.

Обявяването на НАТУРА 2000 за защитена зона в средно и нископланинската част на Рила би спряло възможността държавата да търгува с горите си и би наложило ограничение върху сечите и строителството там. За тези 6 години в тази част на Рила бяха построени десетки хотели, вили, мини ВЕЦ-ове, писти и  лифтове, най-вече в районите на Боровец, Паничище, Бодрост и Мальовица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews