Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Нели Нешева подаде оставка

Нели Чолашка 17 февруари 2012 в 12:15 1936 0

Нели Нешева. Снимка: БГНЕС
Нели Нешева. Снимка: БГНЕС
Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Нели Нешева подаде оставка след среща с шефа на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, съобщиха от пресцентъра на партията.  Час по-рано премиерът Бойко Борисов обяви, че е помолил групата на ГЕРБ да отстрани Нешева. В официалните си мотиви тя е посочила, че напуска по собствено желание заради създалото се обществено напрежение и появилите се спекулации във връзка с раздадените средства за допълнително материално стимулиране на служители и членове на НЗОК. Борисов обяви по-късно в Министерския съвет, че Нешева е работила много добре, "но както гласи една българска поговорка, в кацата с мед една лъжичка катран е достатъчна, за да го направи негоден за консумация".  "С едно действие можеш да опорочиш всичко", коментира още премиерът. "Мотивът и причините, които нагнетиха обществото не са, според нас, в бонусите. Мотивите са много по-дълбоки", каза Красимир Велчев. По думите му в институция ,която разпределя 3 млрд лв. , интересите са много силни. На срещата с Нешева, на която тя е подала оставка, е присъствала и председателката на парламентарната здравна комисия Десислава Атанасова.
Нели Нешева беше избрана за управител на НЗОК през май 2010 г. Преди това тя беше главен секретар в здравното министерство. Покрай отстраняването на д-р Божидар Нанев като министър на здравеопазването тя беше спрягана за негов наследник. Нешева е в екипа на Борисов още от времето му като кмет на Столичната община. Тогава тя беше шеф на дирекция "Здравеопазване". След избирането на Бойко Борисов за премиер Нешева беше назначена за главен секретар на Министерството на здравеопазването.
"Сътресенията в здравната каса дойдоха в много неподходящ момент", коментира д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. "Февруари е месецът, в който се сключват договори с изпълнителите на медицинска помощ и се очакваше всеки момент касата да започне преговори с фармацевтичните компании за отстъпки", обясни той. Скандалът с шефката на здравната каса се разрази след като депутати от Синята коалиция обвиниха Нешева, че е взела премия  от около 30 000 лв. На пресконференция вчера д-р Нели Нешева обяви, че е получила три пъти по-малка сума – 12 156 лв, която била по регламент в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), а не от натрупаните икономии от заплати във ведомството. Тя обясни, че сумата е част от събраните глоби и санкции в НЗОК през 2011 г. и има право на тях съгласно чл. 108 от Малко по-рано днес Нешева обяви, че ще дари получения бонус. В ефира на TV7 тя обясни, че парите ще отидат във фондация “Благотворителност за България“. Дарението трябва да бъде прието още в понеделник. Надзорът и юристи на здравната каса проверяват дали тя има право на бонус по цитирания от нея член, тъй като не е слежител на институцията , а е с договор за управление, подписан с Народното събрание. От две години управителят на НЗОК се избира от парламента с мандат 5 години.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови