Националният консултант по онкология напуска заради неразбирането към онкоболните

Последна промяна на 25 октомври 2013 в 11:14 13264 9

Проф. Галина Куртева
Проф. Галина Куртева

Националният консултант по онкология проф. Галина Куртева подаде оставка. Причината за решението й е неразбирането, което срещат онкоболните от страна на държавата.

Проф. Куртева е уведомила вече министъра на здравеопазването Таня Андреева за решението си.

Усилията ми да допринеса за подобряване на онкологичната помощ, снабдяването с лекарства, финансирането на онкологичните центрове и болници не доведе до никакъв резултат, независимо от многобройните доклади, преговори, срещи и обсъждания с отговорните институции, пише в писмото си до здравния министър проф. Куртева.

Всекидневният ми сблъсък с неразбирането на „онкологията” като държавен приоритет, липсата на активни действия, както и нежеланието на многобройните държавни структури за разбиране на проблема, част от който може да е всеки от нас, остави завинаги върху мен своя емоционален белег, посочва тя.

Думата „онкология” не трябва да е карма, а борба за знания, за нови технологии, за нови лечебни методи, за ново мислене, за каквото не сме готови, коментира проф. Куртева, като добавя, че надеждата й е насочена към малкото млади лекари, решили да тръгнат по пътя на онкологията.

По думите й въпреки желанието, с което младите онколози започват работа, настъпва момент, в който „дори и младежкият порив угасва, възпрян от липсата на диалог и разбиране на проблема“.

В момента в България има не повече от 50 онколози, които лекуват 75 000 болни и наблюдават 270 000 болни, обяснява проф. Галина Куртева.

„За мен като онколог е достатъчно да зърна благодарността в очите на моите болни, колкото и тъжна да е тяхната усмивка в безжалостната борба с болестта. За мен, като лекар и човешко същество, е още по-мъчително да ставам свидетел на ежедневното пренебрежение на Държавата към собствените й поданици в моментите, когато те най-много имат нужда от закрила“, завършва уведомлението си за напускане проф. Куртева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10834

9

случайно прочетох

27.01 2018 в 12:54

OFFNEWS, правите ли разлика между Й и Ѝ?????????????????????

3000

8

ИванП

26.01 2018 в 22:47

Престъпница

14.11 2013 в 22:04

Не знам за какво подобряване на онкологичната помощ се е борила, но тя бе една от главните причини съпругата ми Снежанка, на 58 г., да умре преждевременно и в ужасни мъки, от рак да белия дроб.

Представихме пред онкокомисията всички необходими изследвания /включително и ПЕТ скенер направен в Париж/. Французите бяха назначили /препоръчали/ и подходящото лечение за състоянието на съпругата ми ІІІА степен - Авастин и Алимта след това Платина итн. Жена ми беше вотносително добро общо състояние и добри кръвни показатели. Уверихме Куртева и комисията, че ако Онкологична болница не разполага с тях, ние ще ги заплатим и осигурим за цялото лечение. Искахме /а и трябваше/ химиотерапията да започне веднага, за да спрем развитието на рака. Така правят в Европа - веднага химиотерапия независимо от състоянието на болния. Куртева обаче, от пиедестала на велик "човеколюбец и професионалист" заяви - никакво лечение преди д-р Дамянов да даде препоръки. Той, каза тя, е най-добрият и без неговото заключение не мога да я приема.Трябвало и EGFR да ивма. Така си "изми ръцете". Това друго "светило" Дамянов пък се оказа в отпуска. Предложихме да приемат съпругата ми на стационар и да се лекува до завръщането на Дамянов и да платим за лечението. И това не разреши. Един доктор ни каза, да проверим все пак в кабинета на д-р Дамянов, че идвал понякога. Запътихме се да го търсим и за зла участ тя ни видя в коридора и като се развика - вие накъде сте тръгнали, аз нали ви казах че го няма и така тататък да не разказвам. Отидохме си в къщи и след няколко дни жена ми получи белодробни микроемболии и задух и влезе в Токуда в пулмологията да лекува емболията и.. и ........... след това умря без да се проведе никакво лечение изобщо на рака.

Искам да вметна, че се занимавам с производство и износ и всяка година плащам солидни данъци и здравни осигуровки на един куп хора. Никога не сме ползвали болнична помощ, само сме наливали пари в хазната и съответно в здравната каса. Но нали се сещате, че това Куртева не я интересува.
Съпругата ми не желаеше да се лекува в чужбина, искаше да е в страната си, в своя среда, заобиколена от близки. Никога не се бяхме сблъсквали с тази безчовечност на болничната ни система и наличието на доктор менгеловци, които с лека ръка обричат на смърт невинни хора. Дано да им се връща същото десеторно!!

25.10 2013 в 21:20

Куртева без всякакво състрадание и разбиране изгони майка ми от "нейното" (на Куртева) отделение и не и даде шанс да живее. В моите очи няма благодарност към Куртева...

25.10 2013 в 21:05

Съжалявам, че трябва да се изкажа негативно за професионалната компетентност на д-р Галина Куртева, но аз съм лично пострадала от нейното становище за лечението ми след операция за рак на гърдата. Въпреки възражението ми за лекарството тамоксифен, предвид на състояние с варици на долните крайници, тя назначи това лечение и аз получих сериозното усложнение белодробна тромбоемболия са дълготрайни увреди

25.10 2013 в 21:05

Куртева подава "оставка" защото разбра че ще я изгонят заради далавери с лекарства за рак и фирмите вносителки, сега излиза героиня пред всички, хитра лисица!

25.10 2013 в 21:03

Съжалявам, че трябва да се изкажа негативно за професионалната компетентност на д-р Галина Куртева, но аз съм лично пострадала от нейното становище за лечението ми след операция за рак на гърдата. Въпреки възражението ми за лекарството тамоксифен, предвид на състояние с варици на долните крайници, тя назначи това лечение и аз получих сериозното усложнение белодробна тромбоемболия са дълготрайни увреди

25.10 2013 в 17:04

Дълбок поклон пред човещината и професионалното достойнство на проф. Куртева!

25.10 2013 в 11:59

Лично аз ще изгубя и последната си надежда с оставката на проф. Галина Куртева .... освен професионалист , тя е ангел !