Националният консултант по онкология напуска заради неразбирането към онкоболните

Вероника Шербанова 25 октомври 2013 в 11:14 15339 9

Проф. Галина Куртева
Проф. Галина Куртева

Националният консултант по онкология проф. Галина Куртева подаде оставка. Причината за решението й е неразбирането, което срещат онкоболните от страна на държавата.

Проф. Куртева е уведомила вече министъра на здравеопазването Таня Андреева за решението си.

Усилията ми да допринеса за подобряване на онкологичната помощ, снабдяването с лекарства, финансирането на онкологичните центрове и болници не доведе до никакъв резултат, независимо от многобройните доклади, преговори, срещи и обсъждания с отговорните институции, пише в писмото си до здравния министър проф. Куртева.

Всекидневният ми сблъсък с неразбирането на „онкологията” като държавен приоритет, липсата на активни действия, както и нежеланието на многобройните държавни структури за разбиране на проблема, част от който може да е всеки от нас, остави завинаги върху мен своя емоционален белег, посочва тя.

Думата „онкология” не трябва да е карма, а борба за знания, за нови технологии, за нови лечебни методи, за ново мислене, за каквото не сме готови, коментира проф. Куртева, като добавя, че надеждата й е насочена към малкото млади лекари, решили да тръгнат по пътя на онкологията.

По думите й въпреки желанието, с което младите онколози започват работа, настъпва момент, в който „дори и младежкият порив угасва, възпрян от липсата на диалог и разбиране на проблема“.

В момента в България има не повече от 50 онколози, които лекуват 75 000 болни и наблюдават 270 000 болни, обяснява проф. Галина Куртева.

„За мен като онколог е достатъчно да зърна благодарността в очите на моите болни, колкото и тъжна да е тяхната усмивка в безжалостната борба с болестта. За мен, като лекар и човешко същество, е още по-мъчително да ставам свидетел на ежедневното пренебрежение на Държавата към собствените й поданици в моментите, когато те най-много имат нужда от закрила“, завършва уведомлението си за напускане проф. Куртева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

9

случайно прочетох

27.01 2018 в 12:54

OFFNEWS, правите ли разлика между Й и Ѝ?????????????????????

6000

8

ИванП

26.01 2018 в 22:47

Престъпница