Ексклузивно На живо в 16:00: Габриел казва отиваме ли на избори

Делото срещу застрояването на Странджа тръгва отначало

Вероника Шербанова 04 октомври 2012 в 16:22 2095 0

Снимка: Община Царево
Снимка: Община Царево

Месец след като делото срещу плана за застрояване на община Царево беше прекратено, петчленен състав на Върховния административен съд върна иска за ново разглеждане.

Общият устройствен план на община Царево беше изготвен така, че да дава възможност за строежи на на територията на Природен парк „Странджа“.

През 2008 година Коалиция „За да остане природа в България“ обжалва Общия устройствен план. Година по-късно Министерството на околната среда и водите върна за преработка доклада екологична оценка на плана, защото е несъвместима с изискванията за опазване на Природен парк „Странджа“ и защитените зони от Натура 2000 в община Царево.

Нов ОУП обаче така и не беше изготвен.

За днешното си решение ВАС се позовава на Орхурската конвенция за участието на обществеността и достъп до правосъдие по въпроси, свързани с опазването на околната среда, без да дочака отговора от страна на Комитета за спазването ú, където природозащитниците също са завели дело.

От Коалицията "За да остане природа в България" призоваха министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова да отмени заповедта за одобрението на ОУП на Царево, за да спре протакане на делото в съда и да бъде изготвен нов план, който ще бъде съобразен с опазването на Природен парк „Странджа“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови