До края на май изплащат парите по "Човешки ресурси"

Бистра Величкова 27 март 2013 в 14:25 1645 0

Деяна Костадинова, министър на труда и социалната политика. Снимка: БГНЕС
Деяна Костадинова, министър на труда и социалната политика. Снимка: БГНЕС

Администрацията е причината за забавянето на изплащането на парите по програма „Човешки ресурси“ на работодателите. Това каза зам.-министър Ваня Стойнева от Министерството на труда и социалната политика на пресконференция днес. „Тези забавени плащания ще бъдат изплатени поетапно до края на май, но само на работодатели с изрядни документи“, обяви тя.

От общо 51 милиона лева по програма „Аз мога“ до момента са платени 38,5 млн. лева. По програмите „Аз мога повече“ и „Ново начало“ също има забавени суми.

На пресконференцията днес Деяна Костадинова, министър на труда и социалната политика, представи екипа си.

Първият зам.-министър, който встъпи в екипа, е Ваня Стойнева, която идва от Министерството на финансите, работила е и в министерството на икономиката.

Иванка Шалапатова е другият зам.-министър, представител на гражданския сектор за работата с деца. Тя е оглавявала фондацията "За нашите деца". Също така е активен член на Националната мрежа за децата, тя ще организира и работата на обществения съвет.

Третият зам.-министър е Петър Стоянов с ресор политиката на пазара на труда, демографската политика. Той е възпитаник на Харвард, преподава в Софийски университет, участвал е в проект на USAID на социалното министерство.

Началник на кабинета ще бъде Драгомир Желязков, който идва от Министерството на финансите.

Деяна Костадинова каза, че основните приоритети на министерството ще са засилване на социалния диалог, използване на бюджета за подкрепа на най-уязвимите в социално отношение хора, осигуряване на стабилност в работата на институциите и по-специално при човешките ресурси, надграждане на мерките за ограничаване на безработицата, публичност и прозрачност в дейността ни.

„Реформата в грижата за децата е да осигурим сигурност в развитието на най-малките, както и извеждане на децата от специализираните домове и настаняването им в семейна среда - това е един процес, който е невъзвратим, каза Иванка Шалапатова, зам.-министър. Тя е оглавявала фондацията "За нашите деца". „Очакваме да бъдат разкрити 77 услуги за тях“, добави тя. „Много деца вече настанихме в приемни семейства - 338 деца, повечето от тях до 3 г. възраст“, уточни зам.министърът.

„Проектът "Социално включване" за деца до 7 г. възраст е много важен за нас - очакваме 1452 места да бъдат разкрити в ясли и детски градини. От началото на тази година са разкрити 13 нови услуги за деца. Насърчаването на правата на хора с увреждания ще бъде втория ни приоритет- за по-голяма заетост, за което са отпуснати над 1 млн.лв.“, продължи Шалапатова. „Вече функционират 130 социални предприятия за лица с увреждания“.

Деяна Костадинова акцентира на факта, че тези мерки са дългосрочни.

„Подприоритет ще бъде младежката заетост - да им предложим разумно работно място, което да отговори на тяхната квалификация. При защитата при безработица моята задача ще бъде да следя Агенцията по заетостта и ситуацията около съкращенията на работните места, каза зам.-министър Петър Стоянов. „Ще следя и дейността на Главната дирекция по инспекция на труда“, допълни той.

„В четвъртък в Министерския съвет ще обсъдим какви са средствата в бюджета в подкрепа за решаване на проблемите с безработицата“, каза още Деяна Костадинова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!