Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Протест брани паметник с черешово топче

Борислава Бибиновска 18 март 2013 в 13:07 2557 0

Паметникът на Ильо Войвода. Снимка: Уикипедия
Паметникът на Ильо Войвода. Снимка: Уикипедия

Черешово топче изкараха на протест пред съда близо 200-та протестиращи в Кюстендил, излезли в защита на паметника на Ильо Войвода. Те се обявиха срещу претенциите на Мюсюлманското вероизповедание за признаване право на собственост над площта, върху която е паметникът.

Днес съдът заседаваше по делото по иска на Мюсюлманското вероизповедание за собствеността върху градинката и площта, върху която е паметникът.

Исканията на мюсюлманите за площта, върху която е поставен паметникът на освободителя на града от турско робство, са провокативни, коментираха хора на протеста. Според тях, целта била религиозен конфликт.

"Няма да търпим турско робство. Паметникът на Ильо Войвода е сакрално място", коментираха те.

Демонстрантите твърдят, че в Кюстендил няма турска общност и недоумяват на какво се основават претенциите на мюсюлманството.

В демонстрацията се включи и кметът Петър Паунов. "Тук сме, за да пресечем опитите да бъдат провокирани гражданите на Кюстендил. Кюстендил не е на мюфтиите, нито дядо Ильо е бил член на мюфтийството", заяви кметът.

Мюсолманското вероизповедание иска и право на собственост върху джамиите "Фетих Мехмед" и "Ахмед Бей", както и върху старата турска баня - "Алай баня". Те са исторически паметници.

В началото на март месец в Дупница въстанаха срещу намерението на Главното мюфтийство да стопанисва обявената за паметник на културата местна джамия. През ноември общинските съветници от ДПС в Кърджали бойкотираха решението да се обяви за почетен гражданин генерал Васил Делов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews