Съдът в Пазарджик под обсада заради дело за радикален ислям

Юлиан Христов 18 септември 2012 в 09:56 4339 0

Съд. Снимка: БГНЕС, архив
Съд. Снимка: БГНЕС, архив

Със засилено полицейско присъствие и близо 300 души пред Окръжния съд в Пазарджик днес стартира делото срещу 13 души, обвинени в проповядването на салафитското направление на исляма и налагането на шериатска държава. Преди заседанието всички, събрали се пред съда, поискаха да влязат в съдебната зала. Охраната допусна само 50 от тях, като спря достъпа на всички останали.

На подсъдимата скамейка днес ще седнат районният мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих и ходжата на Сърница Саид Мутлу, който е сочен за ръководител на българския клон на нелегалната радикална организаиця "Ал Уакф ал ислями", финансирана от Саудитска Арабия. Сред 13-те обвиняеми има и една жена, която е учител в Благоевградско.

Срещу Саид Мутлу са повдигнати три обвинения: за това, че от месец март 2008 г. до 6 октомври 2010 г. в джамията и в кафе-сладкарница в гр. Сърница пред присъстващите мюсюлмани е проповядвал антидемократична идеология, противопоставяне на принципите за демокрация, разделение на властите, либерализъм, държавност и върховенство на закона, основни човешки права, като равенство на мъжете и жените и религиозна свобода, чрез проповядване идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава.

Той е обвинен и в това, че май 2005 г. до 6 октомври 2010 г. в областите Смолян, Благоевград и Пазарджик е ръководил нерегистрирана по законоустановения ред в България организация „Ал-Уакф ал-ислями“, която си е поставила за цел проповядване на антидемократична идеология. За това, че от м. март 2008 г. до 6 октомври 2010 г. в градовете Сърница и Пазарджик е проповядвал омраза на религиозна основа чрез разпространение на религиозни идеи по време на петъчни молитви в джамиите и лекции по време на срещи в кафенетата. 

Срещу Абдуллах Салих са повдигнати три обвинения: за това, че от март 2008 г. до 6 октомври 2010 г. в джамиите в гр. Сърница и гр. Пазарджик е проповядвал антидемократична идеология - противопоставяне на принципите за демокрация, разделение на властите, либерализъм, държавност и върховенство на закона, основни човешки права, като равенство на мъжете и жените и религиозна свобода, чрез проповядване идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава. Той ще отговаря пред съда и за това, че в същия период е членувал в същата организация. Според прокуратурата Салих е проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово, изразяваща се във враждебност и отричане на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма, чрез разпространение на религиозни идеи по време на петъчни молитви в джамиите, лекции, проповеди, срещи в кафенета. 

Със сходни обвинения са и останалите подсъдими. 

По делото предстои да бъдат призовани и разпитани 30 свидетели и 10 вещи лица. Материалите от досъдебното производство са събрани в 31 тома. Съставът на съда като първа инстанция е от един съдия докладчик - Ивета Парпулова, тъй като за гореописаните престъпления максимално предвиденото от закона наказание е до 5 години лишаване от свобода.

Организацията у нас бе разбита през 2010 г. Тогава бяха извършени претърсвания и бяха иззети компютърни конфигурации. Материалите от досъдебното разследване са събрани в 31 тома. Всички обвиняеми са с наложена мярка "Подписка".

У нас вече има осъден за проповядване на радикален ислям. Хасковският бизнесмен Кадир Кадир беше признат за виновен от Върховния касационен съд по обвинението за престъпление срещу Републиката и проповядване на радикален ислям. 53-годишният Кадир получи една година затвор условно. Разследването срещу него -започна през 2009 година, когато от районното мюфтийство в Хасково бе изпратен сигнал до ДАНС, че той проповядва радикален ислям и разпространява религиозна литература.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови