Прокуратурата разследва близкия до Марковска бизнесмен

Юлиан Христов 15 ноември 2012 в 13:41 2751 1

Венета Марковска. Снимка: БГНЕС
Венета Марковска. Снимка: БГНЕС

Прокуратурата разследвала близкия до съдия Венета Марковска бизнесмен Георги Георгиев.

Това съобщи днес говорителят на главния прокурор Стелияна Кожухарова. 

Именно инцидент с Георгиев през 2010 година стана причина за разразяването на скандала около съдийката. От сигнал, подаден в парламента след избирането ѝ за конституционен съдия, става ясно, че при ареста му тогава е открит пропуск за Върховния административен съд на името на Марковска.

От прокуратурата днес съобщиха, че изпълняващият длъжността главен прокурор Бойко Найденов е уведомил президента и председателя на Народното събрание за това, че от миналата година се води досъдебно производство срещу неизвестен извършител за даване на подкуп и за търговия с влияние. Разследването е започнало след постъпването в прокуратурата на анонимен сигнал, в който се споменава името на Георгиев.

Производството е за даване на подкуп с цел да се повлияе на длъжностно лице за вземане на определени решения по административни дела. От прокуратурата уточниха, че срещу Марковска не се води разследване, но в сигнала била описана близостта ѝ с бизнесмена. Не стана ясно обаче защо сигналът е подаден чак сега, след като досъдебното производство се води от 2011 година, а инкриминираният период е от 2005 до 2010 година. 

В друг сигнал, който беше пуснат в парламента след избора на Марковска за конституционен съдия, се твърди, че бизнесменът и роднини на Марковска са се облагодетелствали с дарения и изгодни покупки на недвижими имоти.

В писмо до медиите от 1 ноември бизнесменът отрича да е бил облагодетелстван от близостта си със съдийката.

„Вярно е, че познавам г-жа Венета Марковска, но е лъжа, че живея и съм живял на семейни начала с нея. Клевета е, че притежавам имоти и яхта в съседна Гърция. Елементарна проверка би установила, че това не е така, тъй като имотите и яхтите се водят в публичния регистър”, заявява Георгиев. Той обяснява, че цялото имущество, което притежава, е придобито по време на брака със съпругата му, продължил до 2008 г., поради което няма как да придобие съвместен имот с Марковска. Споменатите „множество” дарения били от родителите му и от сестрата на майка му. 

"Цялата манипулация, насочена към внушение, че съм придобил имоти с Венета Марковска, очевидно е елементарно скроена и рухва при всяка справка в Агенцията по вписванията, достъпна до всеки български гражданин”, заявява още Георгиев. Той призова справка да се направи и в НАП, където всяка година декларира доходи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови