Проф. Константинов: Вотът на недоверие няма да мине

OFFNews 17 септември 2013 в 09:33 2748 12

Проф. Михаил Константинов Снимка: БГНЕС
Проф. Михаил Константинов Снимка: БГНЕС

Вотът не недоверие към правителството няма да успее, защото има подкрепа от три политически сили, които сумарно имат много депутати.

Това каза математикът Михаил Константинов в сутрешния блок на ТВ7. "С нетърпение очаквам един разпад вляво, с цел нормализиране на партията БСП. При нея е ясно това разцепване на носталгични бедни леви избиратели и на сравнително проспериращ елит", добави Константинов. Според него БСП бяга от разцепление, но това щяло да бъде по-добре да се нормализира партията, "защото тя в момента не може да излъчи единно послание". 

Според него възраждането на дясното има сравнително голям потенциал - от 600 до 800 хил. души, които не са представени в парламента и които не виждат партия, която би могла да ги представи.

Недостатък на Реформаторския блок е, че той е твърде разнороден, коментира проф. Константинов. Според него липсва идея, която да обединява формациите, които съставляват този блок и това може да се окаже проблем на предстоящите избори за евродепутати. Промяна на изборната система би могла да подпомогне подмяната на елитите, от която се нуждае обществото. Работещ модел в този смисъл е германският. Ако той бъде приложен у нас, всяка партия ще трябва да намери по 120 мажоритарни кандидати по места, които да могат да бъдат избрани, тоест да имат диалог с обикновените хора. Ако обаче все пак успеят и наложат нови имена, това би означавало политиците да гласуват собственото си пенсиониране.

Константинов е на мнение, че новосформиращите се партии няма да имат успех на следващите избори и няма да влязат в европарламента. Той прогнозира, че проектите на Саша Базуханова и Николай Бареков ще се провалят на вота догодина. Това мнение не беше подкрепено от Райчев, който изрази тезата, че нови политически формации са нужни на страната. Двамата се хванаха на бас затова дали партията на Николай Бареков ще има успех на изборите.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!