Президентът: Назначението на Боян Чуков е скандал

15 юли 2013 в 14:18 20483 55

Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев

Ако говорим за скандални назначения, след назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, няма да скрия моето голямо притеснение от назначението на г-н Чуков за шеф на Съвета по сигурност към Министерски съвет.

Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев, помолен да коментира серията от скандални назначения на областни управители, сред които е и това на депутата от ДПС Емил Иванов, осъждан за побой през 1990 г. и свързван с дейността на силовата групировка "ВИС-2" в Своге. Държавният глава остро разкритикува връщането на Боян Чуков в Министерския съвет (МС), като шеф на Съвета по сигурността. 

В началото на юли стана ясно, че експертът Боян Чуков ще е новият секретар на Съвета по сигурността в правителството на Пламен Орешарски.

"Ако говорим за скандални назначения, след назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, няма да скрия моето голямо притеснение от назначението на г-н Чуков за шеф на Съвета по сигурност към Министерски съвет... Единственото, което се знае за него, е, че е дясна ръка на Алексей Петров в годините, в които "Лев Инс" е развило бизнес. Г-н Чуков многократно се изказва и в подкрепа на евразийския проект на г-н Путин. Нека да си даваме сметка, какви назначения се случват пред очите на цялата нация. Аз съм силно притеснен", каза Росен Плевнелиев.

Чуков оглавяваше Съвета по сигурността към МС и по времето на тройната коалиция, като бе съветник на тогавашния премиер Сергей Станишев по външнополитическите въпроси и националната сигурност. Името му се свързва с това на подсъдимия по делото "Октопод" бивш съветник в ДАНС Алексей Петров заради работата му като изпълнителен директор на "Лев Корпорация" от края на 2005 г. до октомври 2006 г., припомня Mediapool.

За последно Чуков ръководеше отдела "Публични дейности" в централата на БСП, след като правителството на ГЕРБ спря назначението му за посланик в Скопие. През 2007 г. той бе осветен като кадрови служител на "Научно-техническо разузнаване" при Първо главно управление на ДС, бил е зам.-началник на отделение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!