„Преса“ преиначи интервю на вицепрезидента за оставката на правителството

Вероника Шербанова 10 септември 2013 в 14:01 16573 26

Вицепрезидентът Маргарита Попова. Снимка: БГНЕС
Вицепрезидентът Маргарита Попова. Снимка: БГНЕС

Вестник „Преса“ преиначи интервю на вицепрезидента Маргарита Попова за оставката на правителството на Пламен Орешарски. Все още не се знае дали става въпрос за цензура или за дописване на интервюто.

В днешното издание на „Преса“ е публикувано интервю с вицепрезидента, което показва позицията на Попова към искането за оставка на правителството.

Според печатното издание на вестника в отговор на въпроса: „Доколкото ви разбирам, оставките не са стъпката, към която трябва да вървим сега?“ Маргарита Попова отговаря: „Оставката е политическо искане, което всеки може да артикулира. Оттам насетне обаче трябва да се каже какво следва. Това е много важно“.

В електронното издание на „Преса“ обаче отговорът на Попова изглежда по различен начин:

„Оставката е политическо искане, което всеки може да артикулира. Оттам насетне обаче трябва да се каже - защо и какво следва. Ние искаме оставка, включително и президентството, но трябва да помислим какво идва след това. Това е много важно“.

Изречението по същество променя позицията на вицепрезидента за исканата от протеста оставка на правителството на Орешарски.

„В интернет изданието е допусната техническа грешка. Вярното е написаното в хартиеното издание“, заяви пред OFFNews авторът на интервюто Валерия Велева.

Видях го, това е едно безсмислено изречение. Става въпрос за техническа грешка, посочи Велева.

Минути след като поискахме мнението на „Преса“ за разликата, интервюто на Маргарита Попова беше свалено от интернет страницата на вестника. Малко по-късно то беше отново качено, като спорното изречение е премахнато и интервюто вече е идентично с това в печатното издание на вестника.

Обърнахме се и към пресцентъра на Президентството, за да разберем кой вариант на интервюто е верният. Тъй като в електронното издание на "Преса" интервюто беше свалено и по-късно - променено, изпратихме скрийншот от текста в първоначалния му вариант. По-късно от прессекретариата обясниха, че нямат позиция по случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!