Пренасрочиха делото за трагедията на "Тракия"

Юлиан Христов 19 септември 2012 в 09:25 1113 0

Катастрофиралият автобус на магистрала
Катастрофиралият автобус на магистрала "Тракия". Снимка: БГНЕС, архив

Делото за катастрофата на магистрала "Тракия", при която преди повече от година загинаха девет души, беше пренасрочено за нова дата по искане на защитата на подсъдимите. Поради служебна ангажираност на единия от адвокатите, делото беше отложено за 22 октомври, съобщиха за OFFNews.bg от Окръжния съд в Бургас. 

Тогава пред съда ще се изправят шофьорът на автобуса Светослав Димитров, който беше задържан и освободен с парична гаранция, притежателят на лиценза за превоз на пътници, съсобственик и управител на "Ентуртранс"-Бургас Ениз Ченгел, и Николай Точев, ръководител група "Транспорт" към "Ентуртранс". 

Шофьорът Светослав Димитров е обвинен в нарушаване правилата за движение по пътищата, като с това е причинил по непредпазливаст смъртта на 9 души. Той е обвинен и в причиняването на средна телесна повреда на 11 души, повечето от които са с трайни увреждания. Всички обвиняеми ще отговарят за немарливо изпълнение на задълженията правно регламентирана дейност по смисъла на Закона за автомобилните превози.

Поради това, че тримата обвиняеми, повечето от свидетелите, както и седем души от пострадалите са от Бургас, делото беше пренасочено от Върховния касационен съд в съда в Бургас. Искането беше направено от пловдивския съдия-докладчик Михаела Добрева с мотив за "процесионална икономия".

На 15 юни 2011 година автобусът, пътуващ по редовната линия Бургас - София, се заби в мантинелата край магистралата, преобърна се и се запали. Разследването откри сериозни нарушения при неговата поддръжка. Според експертизата гредите на шасито на рейса са били напукани, а заварките са били направени некачествено. Вероятната причина за катастрофата е скъсване на ръждясал елемент от рамата, към която е била прикрепена предната носеща щанга. Неизправна е била и задната дясна спирачка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!