Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Правозащитници: Законът за СРС крие опасност от незаконно подслушване

OFFNews 07 юни 2013 в 11:13 2696 3

Новите промени в Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС), вместо да защити правата на гражданите, заплашва да ги наруши. 

Това е становището на адвокат Маргарита Илиева от Български хелзингски комитет (БХК), която изпрати отворено писмо до депутата от ДПС Христо Бисеров, един от вносителите на промените.

Според законопроекта съдия може да дава разрешение за използване на СРС само когато "необходимите данни не могат да бъдат събрани по друг начин”. Това изключва възможността съдът, който дава разрешението, да се запознае с конкретното дело и така да прецени дали подслушването е наложително. 

"Понастоящем съдебният контрол не е реален и не е контрол. От редица източници, в това число директно признание на председателката на Софийския градски съд, стана публично безпощадно ясно, че сега съдиите разрешават СРС „на доверие”, без да очакват, искат или получават достъп до материалите по делото, за да проверят дали фактите съответстват на твърденията на искащите разрешение органи", е записано в писмото. 

Според адвокат Илиева съдът няма как да провери дали посочените в искането към факти и обстоятелства, които дават основание за използване на СРС са наистина факти или само са посочени. Съдът няма как да знае и дали описаните извършени действия и резултати са наистина извършени или само са описани. "Такъв съд изобщо не знае дали „необходимите данни не могат да бъдат събрани по друг начин”. С други думи, такъв съд не прилага закона. Когато съдът не прилага закона, закон няма. Понастоящем е така – органите използват СРС, не когато законът им разрешава, а когато те искат", пояснява адвокат Илиева.

Според нея "всякаква презумпция, че органите са прави и твърденията им са верни, е несъвместима с върховенството на закона, еманация на което е понятието за съдебен контрол."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews