На какво се дължи лавината от престъпления на шизофреници

14 януари 2013 в 11:32 9279 2

Костадин Билбилев е една от жертвите на липсата на цялостна грижа за психично болните. Снимка: bTV
Костадин Билбилев е една от жертвите на липсата на цялостна грижа за психично болните. Снимка: bTV

Лавина от престъпления на диагностицирани с шизофрения пациенти бе отчетена у нас в последните седмици.

"В България няма регистър на психично болните. Честни казано, ние не знаем колко са те.

Знае се, че най-тежката психична болест - шизофренията - се среща при един на всеки сто души, но у нас тези случаи не са обобщени в общ регистър. Освен това липсва извън медикаментозната система от грижи."

Това заяви пред bTV д-р Цветеслава Гълъбова, директор на психиатрична болница "Св. Иван Рилски". Специалистът посочи това в коментар на шокиращото петорно убийство в столичния квартал "Гоце Делчев" и трагедията във великотърновското с. Драганово от края на миналата седмица.

В репортаж bTV разказа и историята на 25-годишния Костадин Билбилев от Пазарджик - наркозависим и страдащ от параноидна шизофрения, за когото OFFNews писа през декември.

Костадин е потенциално опасен за себе си и за околните, вече е посягал на майка си и баба си, заплашва с убийство баща си, но нито една здравна институция не желае да го приеме за терапия. Оказва се, че властите биха се задействали само СЛЕД КАТО той извърши престъпление. Въпреки знанието, че и в момента по улиците на Пазарджик се разхожда потенциален престъпник. А Бог знае колко са тези като него. 

"Процедурата по настаняване за задължително лечение е много тромава. Подава се жалба в съответната районна прокуратура. Прокурорът назначава проверка, която по регламент е 20 дни.  След което се внася в съда предложение за задължително лечение. Следва насрочване на делото. На първото дело трябва да бъде изслушан пациентът. Ако той е неоткриваем, се отлага, докато го намерят. Това трябва да направи и майката на Костадин, но за съжаление, докато стигне до болница, могат да минат 3-4 месеца", посочи специалистът.

Изходът, според д-р Гълъбова, е да се направят законодателни промени. Проблемът е, че я няма оценката на нашето общество и на нашите управляващи колко в важно да гледаме добре психично болните, смята тя. 

"С промените в Закона за здравето от юли 2009 г. беше разписано да се създаде национален служебен регистър на психично болните, но до момента такъв няма. Той е много необходим. На първо време, трябва да се съберат валидни данни и да се планират разходите, за да се изпълнят етапите от политиката за грижи за болните. Във визията на тази политика, която бе разписана за периода 2004-2012 г., бе предвидено да се доведе до общността лечението на психично болните. Те да не бъдат изолирано в болници и нашите болници да не са като затвори. Предвиждаше се и към многопрофилните болници да се създадат психиатрични отделения, а се създадоха едва 22-23. Предвиждаше се да се създадат дневни центрове, те са изключително необходими", посочи д-р Гълъбова. 

Обикновено семействата не говорят за това, защото у нас все още психиатричната диагноза звучи като присъда. Обичайно, след като някой се разболее от психично заболяване, първото, което му се случва, е да загуби работата си. Хората по света отдавна са разбрали, че едно семейство не може да се справи само с психично болния, колкото и сплотени и загрижено да е. Тук говорим за дълъг период от време - за цял живот. Изискват се и специфични грижи. В тези дневни центрове пациентът се занимава от сутринта от вечерта. Така неговите близки могат спокойно да отидат на работа. В центровете по света има трудотерапия, арт терапия, занимателна терапия. Трябва да ги има във всяка община, каза още д-р Гълъбова. 

Тя цитира изследване на доцент Владимир Велинов, че около 6% от психично болните извършват престъпни деяния. От тези деяния по-малко от половината се дължат пряко на болестта. Останалите се дължат на социалната дезадаптация и деградацията, до която тя води. "Примерно краде, защото няма какво да яде. Или пие, защото няма какво да прави. Ако ги имаше тези дневни центрове, тези хора щяха да са с уплътнено време."

Ако ние не си гледаме психично болните, е застрашена индивидуалната сигурност на всеки един от нас, предупреди психиатърката.

Самият факт, че в рамките на три дни се случват такива много тежки инциденти, говори, че те ще се засилват, прогнозира д-р Гълъбова. Тя не изключи възможността България да преживее трагедия от мащаба на масовото убийство в американското училище в Нютаун. Още два инцидента нашумяха в българските медии в дните преди Нова година, пак по вина на шизофреници. Мъж блъсна жена в софийското метро, а жена тероризира мол с телефонни заплахи за бомба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!