Поскъпват въглищата и дървата

Последна промяна на 14 август 2012 в 14:39 1364 0

Въглища. Снимка: БГНЕС, архив
Въглища. Снимка: БГНЕС, архив

След скока в цените на автомобилните горива, поскъпва и горивото за отопление. С 15 % се повишава цената на въглищата за този отоплителен сезон, обявиха представители на бранша. По-скъпи ще са и дървата за огрев.   

Въпреки че се очаква най-висок ръст за купуване на материали за огрев през септември, хората вече са започнали да се снабдяват с дърва и въглища за зимния сезон. Това коментира регионалният мениджър на "Топливо" за столицата Бисер Владимиров. 

Според експерта най-търсени в момента са въглищата. Цената им е 330 лв. за тон. Те са внос от Русия и именно транспортните разходи са причина за повишението с около 15 на сто на цената им спрямо миналия отоплителен сезон. Домакинство, отопляващо се на въглища, обикновено купува между 5 и 7 тона за зимата. 

В момента се купуват и дърва, при които не се забелязва по-високо от обичайното търсене, коментира експертът. Въглищата и дървата за огрев се пазаруват именно лятото при хубаво време, за да могат да се складират за зимния сезон в помещенията сухи. Цената на нарязаните и нацепени дърва за огрев е 80 лв. за кубик, за 65 лв. на кубик се търгуват дърветата, фабрично нарязани по метър дължина. 

Владимиров посочи, че по данни на "Топливо" не се отчита повишение на цената на дървата за огрев спрямо предишния сезон. Мениджърът разясни и че все по-често клиентите търсят пелети. Тяхната цена е 460 лв. на тон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови