Поповете на протест, искат задължителна религия в училище

Нели Чолашка 11 септември 2012 в 14:52 4788 28

Поповете излизат на протест. Снимка: БГНЕС
Поповете излизат на протест. Снимка: БГНЕС

Българската православна църква (БПЦ) е готова да проведе протестно литийно шествие срещу отказа на управляващите да въведат религията като задължителен предмет в училище.

Това съобщи във вторник във Варна отец Захари Дечев, цитиран от БТА. Той е член на работната група по религиозно образование към Светия синод по време на дискусия по проектозакона за предучилищното и училищното образование.

От години в училищата в България децата могат да изучават религия, ако искат, като свободно избираем предмет, но интересът е слаб.

“Обществото трябва да чуе гласа на Българската православна църква, че религиозното обучение трябва да стане задължителен учебен предмет“, обяви Дечев.

От изказването му стана ясно, че БПЦ е много разочарована, че през през винаги е получавала политически отказ този предмет да заеме "достойно място в образователната система" и излишно се спекулирало със светския характер на образованието.

По думите на Дечев задължителното обучение по религия само ще помогне за духовното и нравствено възпитание на децата.

Според Дечев в проектозакона за училищното образование липсва фундаментът за възпитанието на децата.

“В проекта ги няма нравствеността и моралът и ако законът бъде приет в този вид, българските родители ще имат много сериозни проблеми в бъдеще“, заплаши свещеникът.

Проектът на закона за училищното образование ще се гледа на второ четене в парламентарните комисии, но досега не е правено предложение за задължителното изучаване на религия в училищата, въпреки че премиерът Бойко Борисов обеща такъв текст на църкавата преди месеци.

Това няма да е първото литийно протестно шествие на БПЦ срещу отказа да се въведе задължителни часове по религия в българските училища.

Преди две години, отново септември месец около началото на учебната година, църквата проведе в София литийно шествие пак с настояване за въвеждане на задължителен предмет по религия в училищата не е нова.

В София пък църквата "Св. София" се включи в понеделник - 10 септември, в протеста на сдружение "ДНЕС" срещу новите правила за платено паркиране в центъра на София с молебен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!