Почина Стоян Ганев

02 юли 2013 в 18:39 22305 17

Стоян Ганев Снимка: Шаварш Артин/Булфото
Стоян Ганев Снимка: Шаварш Артин/Булфото

Почина бившият външен министър на България Стоян Ганев.

През последните дни състоянието на Стоян Ганев беше критично.

Той от дълго време се бори с рак на белите дробове. Преди няколко дни е получил тежък мозъчен кръвоизлив. Ганев е починал в болница в Гринич, Кънеткикът.

Стоян Ганев е една от най-спорните личности на прехода. Роден е през 1955 г. в Пазарджик.

Става външен министър и вицепремиер в правителството на Филип Димитров. По това време България е председател на Общото събрание на ООН и на Ганев му се пада да ръководи този най-голям форум на Световната организация. Тъй като по това време не знае английски, чете речите си, написани с български букви.

Още преди да падне правителството на Филип Димитров, Ганев отказва да се завърне в България и така се превръща в първия емигрирал действащ външен министър и вицепремиер. Няколко месеца по-късно се налага парламентът да прекрати предсрочно правата му на депутат, какъвто е станал автоматично след падането на кабинета на СДС, поради продължителното му отсъствие от България.

Най-емблематичен за Ганев остава обаче “оня списък”. Това са 6 свръхсекретни държавни документа с имената на 1300 български разузнавачи, тайните им квартири и прикритията, които ползват. Ганев измъква документите и ги предава на Ахмед Доган, който от своя страна ги предава на турския посланик в София.

През 2001 г. малко преди изборите, които НДСВ печели разгромно Стоян Ганев се връща на бял кон като най-близкия съветник на Симеон Сакскобургготски и началник на кабинета му. След серия от скандали отново емигрира в САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!