Плевнелиев на посещение в Германия

Последна промяна на 02 юли 2012 в 09:17 1054 2

Президентът Росен Плевнелиев, Снимка: БГНЕС
Президентът Росен Плевнелиев, Снимка: БГНЕС
Президентът Росен Плевнелиев заминава на двуднева визита в Германия. По време на посещението той ще се срещне с президента Йоахим Гаук, с председателя на Бундестага Норберт Ламерт и с кмета на Берлин Клаус Воверайт. Официалната част на визитата ще се състои във вторник. Основна тема на срещите ще бъде увеличаването на динамиката в търговско-икономическото партньорство на двете страни. Очаква се, че държавните глави ще обсъдят и обстановката в Сирия. В делегацията с Плевнелиев заминават председателят на Комисията по бюджет и финанси в НС Менда Стоянова и министърът на икономиката Делян Добрев. Президентът ще бъде в компанията и на над 20 представители на български компании. Програмата на Плевнелиев за понеделник включва посещението на технологичния парк „Адлерсхоф“ в Берлин. Той се счита за един от най-успешните центрове за изследване и развитие в областта на високите технологии. Президентът ще събере впечатления от технологичния център, които са ценни за България заради предстоящото изграждане на Техно Парк в София. Вечерта в „Адлерсхоф“ президентът ще изнесе лекция на тема „България – надежден партньор в ЕС“. По-късно в представителната сграда на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари Плевнелиев ще открие бизнес-форум, в който ще участват представители на българската и немската икономика.  
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.07 2012 в 17:13

Защо изобщо парите, които са предвидени за този хайтек парк вместто за сгради не се дадат на учители, ученици, студенти и преподватели за по-добро обучение по информатика, математика, физика и други природни науки? Хубаво ще се построи хайтек парка - ама кой ще работи в него? Толкова ли не им раждат главите на тези льольовци, че най-добрата инвестиция е в хора и знание?

02.07 2012 в 10:13

Много съм изненадан, очаквах, че Плевнелиев ще покани Siemens, SAP, Software AG и други в парка след като покани Google, Microsoft, Cisco и обеща да построи музей на американеца от български произход Джон Атанасов. Все пак парите за парка са европейски, пък основен спонсор на ЕС е Германия. Още повече, че самият Плевнелиев е спал по германските паркинЗи и е направил успешна кариера с квотата за строителни работници за Германия, дадена му от Масларова, може би защото е низал тютюн и е отрасъл с песните и забрадките подобни на тези от Рибново. Обаче пък за разлика от Сорос и други американски инвеститори довели в построения от Плевнелиев бизнес парк София джебелски момченца да правят високи технологии, европейското схващане е, че хората са равни и не се финансират с предимство онези, чиито основен семеен поминък е низането на тютюн и вероятно затова германският хайтек няма да бъде поканен.