Кунева: С мораториума се прикрива собствеността на земята

OFFNews 23 октомври 2013 в 08:32 2252 18

Меглена Кунева, Снимка: БГНЕС
Меглена Кунева, Снимка: БГНЕС

Удължаването на мораториума за купуване на българска земя от чужденци е по-удобно, отколкото да се говори за собствеността на земеделска земя у нас.

Това смята Меглена Кунева от Движение България на гражданите.

Пред БНТ тя обясни, че големи инвестиционни фонове със специално предназначение, зад които стоят предимно руски интереси, са основните притежатели на земя в България. Тя каза, че мораториумът цели предотвратяването на възможността европейски граждани да купуват земя у нас.

„Чухте ли данни колко германци, датчани, холандци искат да купуват българска земя? Турските граждани, китайските граждани, руските граждани нямат право да купуват българска земя, но това не се казва. Ние физически се изнасяме от страната си и смятаме, че тук ще дойдат холандци и французи, за да обработват вместо нас българска земя. Да сте видели швейцарски граждани, които чакат с лилавите си крави?“, коментира Кунева.

Тя е убедена, че единствената причина да се вземе това решение от Парламента е, че партиите се готвят за избори. „По-удобно е това, отколкото да се говори кой притежава земя и защо се продава един фонд „Доверие“, защо се случва така, че не знаем състоянието на бежанската вълна в България“, каза Кунева.

Тя смята, че ЕС няма да наложи санкция на страната ни заради решението за удължаване на мораториума.

„Ситуацията в момента е такава, че българската земя пустее. 4 млн. дка са необработваеми и ¼ от безработицата в Северозападна България се дължи на пустееща земя“, каза Кунева. Тя каза, че политиката на изпълнителната власт не стимулира българи да обработват земята, защото на малките собственици не се дава възможност. „Просто едни хора искат да взимат всички фондове на Европейския съюз“, каза Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!