Червени депутати ще подкрепят иска до КС за мораториума

Елица Мартинова 23 октомври 2013 в 12:01 1642 0

Конституционен съд. Снимка: Сергей Антонов
Конституционен съд. Снимка: Сергей Антонов

Депутатите от "Коалиция за България" (КБ), които вчера гласуваха срещу удължаването на мораториума за продажба на земеделска земя на чужденци, ще подкрепят искането, което ДПС планира да отправи към Конституционния съд по случая.

Това стана ясно от изказване в кулоарите на парламента на червения депутат Атанас Мерджанов.

"Нека първо бъде изготвено искането до Конституционния съд, след което ще бъде обсъдено на парламентарна група. Логично е да се потърси подкрепата на онези народни представители, които вчера не са подкрепили това предложение. Техните гласове биха били достатъчни, за да се съберат нужните 48 подписа за сезиране на КС", обясни Мерджанов.

OFFNews припомня, че при гласуването на мораториума вчера 59 от общо 75 гласували червени депутати подкрепиха удължаването на забраната. След вота от ДПС обявиха, че ще инициират подписка за иск до Конституционния съд, който да се произнесе дали решението на парламента е законосъобразно. За целта обаче са необходими подписите на 48 депутати, а парламентарната група на ДПС се състои от 36 народни представители. Това значи, че ако 16-те депутати от КБ, които вчера гласуваха с "не" на проекторешението, се включат в инициативата, ДПС ще имат достатъчно подписи, за да сезират КС.

Запитан дали решението за подкрепа на мораториума е било взето общо от парламентарната група на обсъждане, Захари Георгиев от КБ отговори, че указанията към депутатите са били да гласуват "по съвест".

"Това, което са направили хората, които са гласували "за", е било със съвестта, че е полезно за интересите на България. Факт е, че то е на ръба на конституционносъобразността", коментира Георгиев.

Той бе категоричен, че подкрепата за мораториума от страна на КБ няма да влошат отношенията на партията с ДПС.

В кулоарите на парламента зам.-председателят на НС Христо Бисеров от ДПС коментира, че партията му е била изключително изненадана от начина, по който са гласували колегите им от левицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови