Пет години заплашват горския, който простреля ром

Последна промяна на 06 март 2012 в 15:30 1380 5

Съд. Снимка: БГНЕС/архив
Съд. Снимка: БГНЕС/архив

До пет години затвор може да получи служителят на Държавно горско стопанство „Гурково“, който миналия четвъртък уби мъж от ромски произход.

38-годишният служител и негов колега спрели каруца, натоварена с незаконно отсечени дърва, за проверка. Задържали тримата души в каруцата. Тогава група роми - близки на задържаните, нападнали служителите.

Започнали да ритат автомобила на горските пазачи, нападнали единия в гръб. При опит да направи предупредителни изстрели във въздуха със служебния си пистолет, служителят прострелва единия от нападателите си, обясниха за OFFNews.bg от прокуратурата в Стара Загора.

Повдигнатото срещу горския обвинение е по чл. 119 от Наказателния кодекс, което е за убийство, извършено „при превишаване пределите на неизбежната отбрана“. Образувано е досъдебно производство, като се извършват разпити на свидетели и предстои да бъдат изяснени обстоятелствата. Мъжът е освободен под парична гаранция.

Според правилника за прилагане на Закона за горите при изпълнение на служебните си задължения служителите по горите имат право да носят късо нарезно и гладкоцевно оръжие в съответствия с изискванията на Закона за контрол върху взривните вещества, оръжията и боеприпасите.

От прокуратурата вероятно ще повдигнат и обвинения на нападателите за неизпълнение на разпорежданията на орган на властта. По този член от Наказателния кодекс се предвижда наказание затвор до три години или глоба от 500 до 2000 лв.

Обвинение е повдигнато и срещу задържаните от горските служители роми, които са осъществили незаконната сеч. Производството се гледа от Районната прокуратура в Казанлък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.03 2012 в 09:23

протест и за това трябва да има май , ромът да не е кралк дърва , на 17 ти има протест срещу безобразията в България това да съдят човека който е вършел работата си , а не престъпника които е искал да го нарани за да с еотърве и да върши още кражби е едно от безобразията в б/я

07.03 2012 в 07:41

*** "Обийството" разбира се да се чете като "Убийството". Срам, срам, срам :)

07.03 2012 в 07:40

Щом носиш оръжие трябва да си опитен. Убийството е най-тежкото престъпление срещу личността, а престъпленията срещу личността са най-тежките в сегашната ни политическа система (за разлика от философията преди, когато най-тежки бяха престъпленията срещу държавата - кое е по-правилно е въпрос на гледна точка). Дори с риск да се нарани невинен човек - редно е при най-тежкото от тежките престъпления да има присъда. Пък било тя условна, каквато вероятно ще е в този случай. И да, човекът ще бъде уволнен и няма да може повече да работи тази работа.

С други думи - това е една жертва и вероятно неправда, но нужна, за да не се създава опасен прецедент. Обийството си е убийство, пък било то породено от страха да не те набият.

06.03 2012 в 16:19

Какво ли ще рече превишаване пределите на неизбежната самоотбрана, когато те обрадят тумба цигани, на които не им се нравят намеренията ти. Абе и българи да са, това е паническа ситуация, в която не мислиш, освен ако си достатъчно опитен в такива...

06.03 2012 в 15:44

да пуснат човека тои си е вършил работата,а ромите....не в затвора за да ги храним и пойм безплатно за години напед,тях в пресата за метал