Пет години заплашват горския, който простреля ром

Юлиан Христов 06 март 2012 в 15:30 1882 5

Съд. Снимка: БГНЕС/архив
Съд. Снимка: БГНЕС/архив

До пет години затвор може да получи служителят на Държавно горско стопанство „Гурково“, който миналия четвъртък уби мъж от ромски произход.

38-годишният служител и негов колега спрели каруца, натоварена с незаконно отсечени дърва, за проверка. Задържали тримата души в каруцата. Тогава група роми - близки на задържаните, нападнали служителите.

Започнали да ритат автомобила на горските пазачи, нападнали единия в гръб. При опит да направи предупредителни изстрели във въздуха със служебния си пистолет, служителят прострелва единия от нападателите си, обясниха за OFFNews.bg от прокуратурата в Стара Загора.

Повдигнатото срещу горския обвинение е по чл. 119 от Наказателния кодекс, което е за убийство, извършено „при превишаване пределите на неизбежната отбрана“. Образувано е досъдебно производство, като се извършват разпити на свидетели и предстои да бъдат изяснени обстоятелствата. Мъжът е освободен под парична гаранция.

Според правилника за прилагане на Закона за горите при изпълнение на служебните си задължения служителите по горите имат право да носят късо нарезно и гладкоцевно оръжие в съответствия с изискванията на Закона за контрол върху взривните вещества, оръжията и боеприпасите.

От прокуратурата вероятно ще повдигнат и обвинения на нападателите за неизпълнение на разпорежданията на орган на властта. По този член от Наказателния кодекс се предвижда наказание затвор до три години или глоба от 500 до 2000 лв.

Обвинение е повдигнато и срещу задържаните от горските служители роми, които са осъществили незаконната сеч. Производството се гледа от Районната прокуратура в Казанлък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков