Патриарх Неофит си пожела обединение за празника

Лилия Христова 15 август 2013 в 15:36 1661 1

Българският патриарх отслужи литургия в Троянския манастир
Българският патриарх отслужи литургия в Троянския манастир

"Да желаем обединението на народа и да работим за него, честит празник."

Тези думи отправи Негово Светейшество патриарх Неофит тази сутрин към хилядите миряни, дошли да се поклонят в Троянския манастир. Там той отслужи Света литургия по повод Успение Богородично.

 "Българският народ свято тачи този празник и знае, че Света Богородица е негова небесна покровителка - трите ставропигиални манастири са посветени на нея. Всички, които са почувствали нейната небесна помощ, винаги прекрачват прага на тази свята обител и на другите, посветени на нея, знаейки, че тя е небесна покровителка на всеки един от нас вярващ християнин и на българския народ", добави патриарх Неофит. 

 От рано тази сутрин Троянският манастир и пътят към него бяха пълни с хиляди вярващи, дошли да почетат светлия християнски празник в сърцето на Балкана.

Троянският манастир "Успение Богородично" е един от трите ставропигиални (подчинени пряко на патриарха и Светия синод) манастири в България, заедно с Рилския и Бачковския. От него са започнали своя духовен път редица именити български духовници, а понастоящем игумен на обителта е Негово Преосвещенство Браницкият епископ Григорий.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови