Патриарх Неофит освети бойните знамена

OFFNews 06 януари 2018 в 14:06 2167 1

Снимка Facebook

Президентът на България Румен Радев присъства на ритуала за освещаване на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия. Те бяха осветени от патриарх Неофит.


Заедно с него на площад „Княз Александър Невски“ бяха министър Красимир Каракачанов и кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Радев прие почетния строй на армията и тържествено положи венец на паметника на Незнайния войн.


По традиция водосветът на бойните знамена бе извършен от Негово светейшество българския патриарх Неофит, който поръси със светена вода и Гвардейския духов оркестър, знаменния блок, караула и представителите на властта.

През това време в Калофер бяха отбелязани 170 години от рождението на Христо Ботев. В града се събраха над 6000 души, които се насочиха към паметника на революционера, за да му се преклонят. Председателят на комисията по отбраната генерал Константин Попов беше там и изнесе почетна реч. 


Водосветът се извършва за пръв път през 917 година, когато цар Симеон I прави водосвет на знамената преди битката при Ахелой. До падането ни под османско робство този ритуал се провеждал преди всяка битка. След Освобождението водосветът се подновява вече с почетна цела и отново бива прекъснат през 1946 година. През 1993 година той е окончателно възстановен и се провежда всяка година на Богоявление (Йордановден), пише "Фокус".

Снимки: Официален профил на Румен Радев във Фейсбук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7606

1

Shteryu Atanaso

06.01 2018 в 14:39

"Водосветът се извършва за пръв път през 917 година, когато цар Симеон I прави водосвет на знамената преди битката при Ахелой."

Тоест, водосветът се е извършил след масовото избиване на богомилите в България.
...
Сега някои политици и хора намекват, че българите имат карма за избиването на богомилите, но те постъпват по същия начин: благославят военните знамена и войната!