Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Първо заседание на Синода с новия патриарх Неофит

Борислава Бибиновска 05 март 2013 в 09:39 1290 0

Светия синод, Снимка: Сергей Антонов
Светия синод, Снимка: Сергей Антонов

Светият синод ще проведе днес първото си заседание след интронизацията на новия български патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Няма оповестен предварително дневен ред на засаданието. Очаква се обаче да бъде разгледан въпросът за избор на нов Русенски митрополит, както и намерението на Американския митрополит Йосиф да се оттегли от епархията си.

Според непотвърдена информация дядо Йосиф е изявил желание да си подаде оставката и да се завърне в България, като вероятно той ще оглави кабинета на патриарх Неофит. Както е известно, двамата са близки приятели и бяха сред най-доверените духовници на покойния патриарх Максим.

Малко преди да влезе в синодалната палата Пловдивският митрополит Николай коментира, че не одобрява намерението на Йосиф да се оттегли от епархията си. По неговите думи Американският владика би могъл да води епархията си и от разстояние, ако остане в България, за да помага на новия патриарх. 

Дядо Николай коментира още, че лесно се е разделил с "Ролекс"-а си, за да помогне за плащането на тока в храма "Св. Марина" в Пловдив. Той обаче не даде повече подробности, заявявайки, че църковното настоятелство се разпорежда с часовника.

На днешната си среща висшите клирици вероятно ще излязат и с обща позиция относно политическата и социална криза в страната. Пловдивският митрополит Николай заяви, че висшият клир се моли за българите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews