Парламентът увеличи майчинските със 70 лева от 1 юли

Александра Маркарян 20 юни 2013 в 11:11 2460 0

Бисер Петков, управител на НОИ. Снимка: БГНЕС, архив
Бисер Петков, управител на НОИ. Снимка: БГНЕС, архив

Парламентът увеличи обезщетението за отглеждане на малко дете от 1- до 2-годишна възраст със 70 лева – от 240 на 310 лева. Новият размер влиза в сила от 1 юли.

Депутатите приеха единодушно, с 95 гласа „за“, измененията в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2013 г. В залата не присъстваха депутатите от ГЕРБ.

Те дебатираха по два варианта за промени. Според единия увеличението влизаше в сила от 1 юли, според втория – от 1 октомври. От временната парламентарна правна комисия подкрепиха първия вариант и пленарната зала гласува в унисон с депутатите от комисията.

От трибуната в пленарната зала управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков увери, че инстиутът има пари за увеличението.

„То ще доведе до допълнителен разход от 16.7 милиона лева за оставащите месеци до края на годината. Така при планиран разход от 114 милиона лева той ще се увеличи приблизително на 131 милиона лева. Той може да бъде компенсиран с направени икономии в бюджета на Държавното обществено осигуряване. По данни за 5-месечието икономията е около 32 милиона лева, главно за сметка на разходите във фонд „Пенсии“. Нашата оценка за 7-те месеца е, че ще съумеем да не допуснем увеличение на консолидирания разход над планирания“, увери Петков.

Той обясни и откъде идва разминаването между огласените данни от социалния министър Хасан Адемов за преразход от около 100 милиона лева за първото 4-месечие.

„При обсъждането на първото четене на законопроекта социалният министър изнесе информация към първото 4-месечие. Тогава наистина се очертаваше преразход от около 100 милиона лева и причината се дължеше на това, че Министерството на финансите през април преведе със 109 милиона лева над лимита, за да обезпечи по-ранното изплащане на пенсиите и обезщетения заради дългите Великденски празници“, обясни управителят на НОИ пред депутатите.

 

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови