Парламентът прие процедурни облекчения за животновъдите

Елица Мартинова 24 октомври 2013 в 09:07 1350 0

Протест на животновъди. Снимка: БГНЕС, архив
Протест на животновъди. Снимка: БГНЕС, архив

Със 172 гласа "за", без "против" и с 15 "въздържал се" парламентът прие на първо четене  промени в Закона за животновъдството, които целят да улеснят административните процедури за работещите в сектора.

Вносител на законопроекта е Министерски съвет. С него се изменят текстове и в Закона за подпомагане на земеделските производители, Закона за съхранение и търговия със зърно, Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и в Закона за горите.

Приетите изменения отменят изискванията към фирмите да предоставят удостоверения за актуалната съдебна регистрация от търговския регистър.

В Закона за подпомагане на земеделските производители ще отпадне изискването за предварително лицензиране на вноса на земеделски продукти.

В Закона за съхранение и търговия със зърно също са предвидени административни облекчения. При регистрацията на нови складове за зърно или на нови търговци на зърно  измененията ще спестят на фирмите изискването да представят документи, които са публично достъпни. Досега за процедурата се изискваха актуално удостоверение за търговска регистрация, копие на санитарно разрешително от регионалната хигиенно-епидемиологична инспекция, копие на разрешително от териториалните структурни звена "Пожарна безопасност и защита на населението", последния годишен счетоводен отчет с всички приложения към него, баланс и отчет за приходите и разходите към датата на подаване на документите за лицензиране или регистрация. След влизането в сила на промените тези документи ще трябва да се набират от администрацията от публичния регистър. Измененията се намалява и срокът за издаване на лицензии за публичен склад на зърно.

В Закона за горите измененията целят да облекчат процедурата по вписване на браншовите организации в тематичния регистър, като вместо удостоверение за актуално състояние се изисква само БУЛСТАТ-ът на фирмата, по който администрацията ще прави самостоятелна справка за всичко необходимо.

Промените в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите са "козметични" и целят да прецизират текстовете в съответствие с Европейското законодателство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!