Отлагат огледите във взривените складове

Юлиан Христов 07 юни 2012 в 09:53 1128 0

Гръмна барутният цех, който се намира до Петолъчката. Снимка: Десислав Добрев
Гръмна барутният цех, който се намира до Петолъчката. Снимка: Десислав Добрев

Влизането на сапьори във взривените складове за боеприпаси се отлага до утре.

Въпреки че в 11.30 часа изтича 24-часовият срок от последната неконтролирана експлозия, специалистите смятат, че допускането на хора в района е рисковано.

Спокойно премина нощта край село Лозенец, днес започна прочистване на района от гранати и осколки. Прочистването започна на около 3 километра отстояние от взривената складовата база. Районът е отцепен от полиция.

Все още в неизвестност са тримата работници, които са били в цеха по време на експлозиите. Надеждата те да бъдат намерени живи намалява.

Прокуратурата работи по няколко версии за взривовете, но основната остава човешка грешка и пропуск в технологията. Това каза пред БНТ заместник главният прокурор Бойко Найденов. Цех 1 е напълно разрушен, затова следствието ще разчита на останките в района и свидетелските показания. За момента разследващите получават пълно съдействие от страна на собственика на склада. Найденов обясни, че ще се разследва дали е упражняван адекватен държавен контрол върху работата на фирмата.

Един от елементите, които ние ще разследваме и сме длъжни да разследваме е дали е осъществен надлежен и адекватен контрол, защото вие може да оформите и 5, и 10 формуляра за извършени проверки. Просто ние трябва да установим дали са извършени те и дали са спазени правилата за провеждане на тези проверки, какво точно са установили и защо не са направени, да кажем, 15. Сами разбирате, че контролът на общоопасните средства е нещо, което трябва да се прави в пълнота, в цялост. Не е допустимо - вече говоря и като гражданин, в последните години да се случват толкова произшествия с взривни вещества, коментира прокурорът.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews