От "Дружба" до метрото - цоп-цоп в калта (видео)

Последна промяна на 04 март 2013 в 17:03 5779 10

Почти година след като беше открита метростанцията на бул. "Цариградско шосе", която би трябвало да обслужва кв. "Дружба 2", връзката между метрото продължава да е кална пътека.

Метростанцията беше открита предсрочно и тържествено в края на април миналата година от премиера (вече в оставка) Бойко Борисов. Тя обаче се оказа в нищото - пред Интер експо център и хипермаркети, от които хората по традиция пазаруват с автомобили.

Оттогава се чуха много обещания от различни фактори в общината към живеещите в "Дружба 2", но адекватна връзка на квартала с метростанцията все още няма.

Ноември миналата година имаше среща на хората от квартала главния архитект на София Петър Диков в читалището в "Дружба 1" и тогава Диков призна,че "Дружба 2" е ощетена от достъпа до метрото.

Той обяви, че има проект за алея със стълби и тунел. На другия ден на сайта на Дирекция "Архитектура и градоустройство" (ДАГ) беше качен проект за стълбите и алеята. И това беше.

Последните срещи на хора от квартала с общински съветници и хора от администрацията бяха в края на миналата седмица.

Опозицията в общинския съвет - БСП, сините, НДСВ и представителя на ВМРО, ги подкрепят, естествено. От ГЕРБ, които имат мнозинство в Столичния общински съвет (СОС), твърдят, че напълно подкрепят проекта за алея, но засега финансиране няма и няма обещания за такова.

Шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев пък смята, че въобще не е нужна алея за "Дружба 2" до метростанцията в нищото, защото за хората по-удобна била метростанция 20 между "Дружба 1" и "Дружба 2".

Тази спирка на метрото е част от продължението му до летището, което се строи в момента и ще е факт чак 2015 г.

Ето как се стига до метростанцията на бул. "Цариградско шосе":

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.11 2015 в 05:15

ИЗВИНЕТЕ:русофил

13.11 2015 в 05:12

Платения русофол го стяга нещо ....обувката!

05.03 2013 в 09:35

Wattie, този буферен паркинг можеше спокойно да бъде изграден и 200 м по-надолу към комплекса, можеше и тук да си остане, а самата спирка да е по-навътре към квартала, така че да обслужва повече хора. Спирка на метрото е редно да бъде правена заради наличния и прогнозен товаропоток, а не само заради прогнозния "дали - или" и то от гостите на София, дето хич не са се засили да си зарязват колите в буферния паркинг - той си е все така празен, както и в началото. Другият въпрос - за пътеката - си е сериозен и въобще не е за пренебрегване, дори и да засяга само една (и твърде малка) част от жилищния комплекс, още повече, че по въздушна линия доста жилищни блокове са на 100-200 м от метростанцията, а по "суша" са отдалечени от нея на 1,5 до 2 - 2,5 км. И това, ако не е лудост, здраве му кажи! С местоположението на новите спирки пък ще се окаже, че един квартал от над 40 хил.човека просто остава трайно извън дъгата на метрото и ще се ползва твърде, твърде малко от жителите му. Което си е съвсем нерентабилно, каквито и доводи да се дават за тази "заобиколка".

05.03 2013 в 00:04

Хайде спрете се малко. Тази станция наистина по проект е направена заради буферния си паркинг - да спира част от потока коли към столицата, като предоставя евтино място за паркиране и бърз достъп до центъра.

Това, че няма пешеходна пътека от квартала дотам е въпроса на статията. Друг е въпросът ако се направи такава пътека, по колко хора на ден ще се движат по нея? Защото тъй или иначе си е далеч от жилищния комплекс...

04.03 2013 в 22:23

Ем, да. Тази станция на метрото или е построена ексклузивно за един бизнес център и един магазин насред шосе, или е построена, за да обслужва един квартал. Глупостите не са на търкалета, а на пачки, и е добре от време на време да се пОбликуват.

04.03 2013 в 21:31

Пич, ела гази всяка сутрин и вечер калта от метростанцията до Цариградския комплекс поне, не повече и ще те питам какви ще ги разправяш! И дали журналистите ще са ти виновни, че са написали нещата такива каквито са.
Апропо.... интересно ми кои (или чии) таркалета ще дъвчиш тогава.

04.03 2013 в 21:13

Като начало станцията беше предвидена именно за дружба. Герб решиха да спестят 30 милиона и да отрежат грубо квартала (метрото освен за биенен в гърди е предназначено и за превоз на хора) А това не е сензция а ринене в калта. В буквален и преносен смисъл...


.

04.03 2013 в 20:54

Глупости на таркалета...
Все повече започвам да имам чуството, че журналистите от оффнюз се чудят каква сензация да побликуват.

04.03 2013 в 20:34

A кого да обслужва на това място? Пловдив или Пазарджик?

04.03 2013 в 17:36

Че кога пък някой е решил, че тази метростанция ще обслужва Дружба 2 ?